Svet
4 ogledov

Le ob odobritvi bolnika

Klinika Dignitas letno organizira okoli sto primerov pomoči pri smrti – največ b Žurnal24 main
Nemško zvezno sodišče v Karlsruheju je v zgodovinski razsodbi razveljavilo obsodbo odvetnika, ki je svojcem bolnice v komi svetoval, naj prerežejo cevko, prek katere so jo hranili.

Sodišče v Karlsruheju je tako odločilo, da izključitev aparata za ohranjanje pri življenju ni kaznivo dejanje, če to želi umirajoča oseba. S tem je razširilo pravico ljudi, ki umirajo, da zavrnejo zdravljenje, ki bi jih ohranjalo pri življenju.

V Nemčiji sicer veljajo zelo stroga pravila glede umirajočih ljudi, deloma zaradi množičnih usmrtitev v času nacizma.

Današnjo odločitev sodišča je že pozdravila nemška ministrica za pravosodje Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Kot je dejala, je z njo pravica posameznikov do samoodločanja dobila resnično velik pomen.

Razsodba daje po njenih besedah jasno vedeti, da je potrebno svobodno sprejeto voljo človeka spoštovati v vseh življenjskih situacijah.

Nemško zvezno sodišče je razsojalo v primeru odvetnika Wolfganga Putza, ki je specializiran za medicinsko pravo. Slednji je bil na nižjem sodišču v kraju Fulda obsojen na devet mesecev pogojne kazni, ker je hčerki starejše ženske, ki je bila več let v vegetativnem stanju, svetoval, naj prepreže cevko za hranjene in tako pospeši smrt. Hči je to tudi storila, kar pa so zdravniki odkrili in cevko zamenjali. Bolnica je medtem kljub temu umrla.

Nižje sodišče v Fuldi je hčer oprostilo, ker da je "pomotoma" sledila nasvetu odvetnika, je pa Putzu prisodilo pogojno kazen. Sodišče v Karlsruheju je danes tudi za Putza zahtevalo oprostilno sodbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.