Le pod takšnimi pogoji v Srbijo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Srbija je določila nove pogoje za vstop v državo.
Oglej si celoten članek

Srbski krizni štab je danes odločil, da bodo v državo lahko vstopili le tisti tuji državljani, ki bodo imeli največ 72 ur star negativen test na novi koronavirus in potrdilo pristojne srbske komisije. Potrdilo lahko tuji državljani pridobijo na diplomatskih predstavništvih Srbije v tujini, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Srbski državljani pa morajo za vstop v državo imeti največ 72 ur star negativen test na novi koronavirus, če ga nimajo, pa zanje velja po vstopu v državo 14-dnevna samoizolacija na domu.

Pred potjo Hrvati: Pošljite mejl na ta naslov, če želite hitreje v državo

Mejo bi odprli junija, a ne za vse

Vladi je krizni štab priporočil, da Srbija 1. junija odpre meje za državljane Severne Makedonije, Albanije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Veljko Odalović je pred tem za srbsko televizijo RTS povedal, da bo krizni štab danes odločal o pogojih vstopa srbskih in tujih državljanov v Srbijo, saj se pripravljajo na novo repatriacijo srbskih državljanov, ki so zaradi pandemije novega koronavirusa v tujini izgubili službo. Želijo jim olajšati vrnitev in bivanje v Srbiji ter morebitno vrnitev v državo, od koder so prišli, je povedal.

Izpostavil je še, da Srbija, tako kot druge države, v času pandemije sama ne bo sprejela odločitev o odpiranju meja. "Vsaka odločitev mora biti usklajena s sosednjimi državami, preko meja katerih bodo ljudje prihajali," je dodal, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Foto: Epa Srbija koronavirus

Nekateri strogi ukrepi še veljajo

V Srbiji so od 15. marca do 6. maja veljale izredne razmere. V okviru strogih ukrepov, od katerih nekateri še veljajo, so morali srbski državljani, ki so prišli iz tujine, v samoizolacijo od 14 do 28 dni ob grožnji visokih denarnih kazni za prekrške ter zapornih kazni v primeru širjenja novega koronavirusa.

Po današnjih podatkih so v Srbiji v zadnjih 24 urah potrdili 67 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 10.243. Umrli sta še dve osebi, skupno 220, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Koronavirus Novo glede Hrvaške: Bomo morali po vrnitvi v karanteno?

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.