Svet
4417 ogledov

Hrvati: Pošljite mejl na ta naslov, če želite hitreje v državo

Hrvaška plaža
Hrvaški notranji minister na tiskovni konferenci predstavil nekaj podatkov glede prihoda v državo.

Odkar na Hrvaškem rahljajo ukrepe za boj zoper novi koronavirus, je v državo vstopilo 667 tujcev. 85 Slovencev, več kot 20 Avstrijcev in Nemcev, 60 državljanov tretjih držav, največji del iz Bosne in Hercegovine, nekaj iz Srbije, je danes povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Pojasnil je tudi, kaj je potrebno, da bi nekdo, ki ni hrvaški državljan, vstopil v državo. "Če imate poziv na poslovni sestanek, je jasno, da vas bodo spustili. Če pa situacija ni jasna, tujcem svetujemo, da se vnaprej informirajo preko elektronske pošte; odgovor naj pokažejo na meji in tako bo vstop bistveno hitrejši."

Elekotronski naslov za te primere: uzg.covid@mup.hr

Kar se tiče rezervacij za hotel, se morajo, je izpostavil minister, tujci držati vseh ukrepov, ki jih bodo v pisni obliki dobili na meji.

Hrvaška je že v soboto, kot je znano, objavila natančna navodila za prestop meje. Kot pogoj za vstop na Hrvaško morajo državljani EU med drugim predložiti bodisi dokumentacijo, ki se nanaša na lastništvo nepremičnine oziroma plovila bodisi povabilo poslovnega subjekta, zaradi katerega potujejo na Hrvaško. Policistom pa bodo morali povedati, kam so namenjeni, kje bodo bivali, koliko dni nameravajo ostati in jim pustiti telefonsko številko.

Tujci si bodo morali dnevno tudi meriti temperaturo in se javiti najbližjemu epidemiologu po telefonu, če bo ta presegla 37,2 stopinje Celzija ali če bodo imeli simptome bolezni. Svojega bivališča naj v tem primeru ne zapuščajo, še svetuje hrvaški zavod za javno zdravje.

Hrvaška policija Svet Slovenci že prvi dan hiteli na Hrvaško

Brez karantene ob prihodu v Slovenijo?

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je medtem danes povedal, da poteka dogovarjanje med NIJZ in hrvaškim zavodom za javno zdravje glede operativnih možnosti prehajanja meje s Hrvaško. Pričakuje oblikovanje predloga, da karantena ob povratku v Slovenijo morda ne bi bila potrebna, če bo bivanje na Hrvaškem krajše od 72 ur, je dejal Kacin.

Ob tem je poudaril, da bi ljudje v tem primeru še vedno morali dosledno upoštevati vse preventivne ukrepe. "Vse je odvisno od dogovora," je dejal Kacin na današnji novinarski konferenci in ob tem poudaril, da dogovor še ni bil sprejet.

Hrvaška plaža Koronavirus Svet Novo glede Hrvaške: Bomo morali po vrnitvi v karanteno?

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Detel5ica 09:54 13.maj 2020.

    Zopet smo naredili uslugo "prijateljem". Slovenci kar brez karantene tja in nazaj,večina evropskih držav pa predpisuje 7 ali 14 dnevno karanteno. Kaj bomo pa mi predpisali tujim turistom,ki tranzitirajo Slovenijo ? O tem ni nobenega govora.

  • stromar 09:07 12.maj 2020.

    bom kar v najlepši deželi na svetu sloveniji. Vsaki dan druga lepote in dogodivščine, morje, gore, jezera, jame, reke, zdravilišča, rekreacija, izleti