Leta plačeval za otroka, ki sploh ni njegov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na Hrvaškem odmeva primer uslužbenca vojske, ki je pet let plačeval preživnino za otroka, za katerega se je izkazalo, da sploh ni njegov. Sodišče je odločilo, da mu mora otrokova mati denar povrniti.
Oglej si celoten članek

"Ljudje so mi že od vsega začetka govorili, da otrok ni moj. Mislil sem, da me le zafrkavajo. Otrok je bil rojen takrat, ko sem bil na misiji v Siriji, priznal sem ga takoj po povratku domov. S partnerico sva se videvala ob mojih povratkih domov, čeprav sva odnos uradno prekinila," je za Večernji list povedal 41-letni uslužbenec vojske iz vasi pri Varaždinu.

Pet let je vsak mesec plačeval sto evrov preživnine za otroka, vse do takrat, ko se ni odločil na analizo podati njegovo in svojo slino. "Izkazalo se je natanko to, kar so mi ljudje govorili, in sicer da nisem otrokov biološki oče."

Primer je obravnavalo sodišče v Varaždinu, ki je odločilo, da morata vojakova nekdanja partnerica ali njen otrok moškemu, ki je pet let živel v prepričanju, da je otrokov oče, vrniti preživnino zanj. "Otrokova mati ni vedela, da sem dal slino na analizo. Opravili so jo v Zagrebu, zanjo sem plačal 315 evrov," je za Večernji list povedal moški, ki je takoj prenehal s plačevanjem preživnine.

Mati danes 7-letnega otroka se je odločila za tožbo zaradi neplačevanja, zato se je za posvet pri odvetniku odločil tudi njen nekdanji partner. Odvetnik mu je svetoval, da primer preda sodišču, ki je odredilo še eno analizo, ki je potrdila, da v resnici ni biološki oče.

"Kukavičji otroci"

Primer s Hrvaške niti ni tako redek, o tem smo pred meseci pisali tudi na našem portalu.


Okoli štirje odstotki očetov v Evropi naj bi nevede vzgajali otroka, ki ni njihov biološki otrok, so ugotovili britanski znanstveniki. Kolikšen je odstotek zavedenih očetov v Sloveniji, ni znano, saj v Sloveniji taka raziskava še ni bila narejena. "Moje mnenje je, da je Slovenija nekje v povprečju Evrope," je pred meseci za naš portal povedal Marko Smolič iz Inštituta za DNK analize.

Očetje, ki dvomijo, da skrbijo otroka, ki ni njihov biološki otrok, lahko odslej vprašanje očetovstva odprejo kadar koli, torej ne glede na to, koliko let je poteklo od rojstva otroka.

Ustavno sodišče je namreč razveljavilo časovno omejitev petih let - čas v katerem je lahko mož doslej izpodbijal očetovstvo otroka, ki ga je rodila njegova žena v zakonski zvezi ali pred pretekom tristo dni od prenehanja zakonske zveze.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 09:50 19. Oktober 2016.

    iMAM HČI Z POMOČJO ivf POSTOPKA, PA SEM KLJUB TEMU moral POPISATI (PRIZNATI ) DA JE MOJA.. AVTOMATSKO NI NIČ- …

  • 09:04 19. Oktober 2016.

    Če moški dvomi, da je otrok njegov, lahko vedno naredi teste, tako da partnerica sploh ne izve. Seveda ne gre …

  • 09:01 19. Oktober 2016.

    Mislim, da je tako, da je otrok avtomatsko tvoj, če se rodi 300 dni (???) po razvezi. Potem mora oče …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.