Svet
314 ogledov

Leta plačeval za otroka, ki sploh ni njegov

Oče Žurnal24 main
Na Hrvaškem odmeva primer uslužbenca vojske, ki je pet let plačeval preživnino za otroka, za katerega se je izkazalo, da sploh ni njegov. Sodišče je odločilo, da mu mora otrokova mati denar povrniti.

"Ljudje so mi že od vsega začetka govorili, da otrok ni moj. Mislil sem, da me le zafrkavajo. Otrok je bil rojen takrat, ko sem bil na misiji v Siriji, priznal sem ga takoj po povratku domov. S partnerico sva se videvala ob mojih povratkih domov, čeprav sva odnos uradno prekinila," je za Večernji list povedal 41-letni uslužbenec vojske iz vasi pri Varaždinu.

Pet let je vsak mesec plačeval sto evrov preživnine za otroka, vse do takrat, ko se ni odločil na analizo podati njegovo in svojo slino. "Izkazalo se je natanko to, kar so mi ljudje govorili, in sicer da nisem otrokov biološki oče."

Primer je obravnavalo sodišče v Varaždinu, ki je odločilo, da morata vojakova nekdanja partnerica ali njen otrok moškemu, ki je pet let živel v prepričanju, da je otrokov oče, vrniti preživnino zanj. "Otrokova mati ni vedela, da sem dal slino na analizo. Opravili so jo v Zagrebu, zanjo sem plačal 315 evrov," je za Večernji list povedal moški, ki je takoj prenehal s plačevanjem preživnine.

Mati danes 7-letnega otroka se je odločila za tožbo zaradi neplačevanja, zato se je za posvet pri odvetniku odločil tudi njen nekdanji partner. Odvetnik mu je svetoval, da primer preda sodišču, ki je odredilo še eno analizo, ki je potrdila, da v resnici ni biološki oče.

"Kukavičji otroci"

Primer s Hrvaške niti ni tako redek, o tem smo pred meseci pisali tudi na našem portalu.


Okoli štirje odstotki očetov v Evropi naj bi nevede vzgajali otroka, ki ni njihov biološki otrok, so ugotovili britanski znanstveniki. Kolikšen je odstotek zavedenih očetov v Sloveniji, ni znano, saj v Sloveniji taka raziskava še ni bila narejena. "Moje mnenje je, da je Slovenija nekje v povprečju Evrope," je pred meseci za naš portal povedal Marko Smolič iz Inštituta za DNK analize.

Očetje, ki dvomijo, da skrbijo otroka, ki ni njihov biološki otrok, lahko odslej vprašanje očetovstva odprejo kadar koli, torej ne glede na to, koliko let je poteklo od rojstva otroka.

Ustavno sodišče je namreč razveljavilo časovno omejitev petih let - čas v katerem je lahko mož doslej izpodbijal očetovstvo otroka, ki ga je rodila njegova žena v zakonski zvezi ali pred pretekom tristo dni od prenehanja zakonske zveze.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • kapibara 09:50 19.oktober 2016.

    iMAM HČI Z POMOČJO ivf POSTOPKA, PA SEM KLJUB TEMU moral POPISATI (PRIZNATI ) DA JE MOJA.. AVTOMATSKO NI NIČ- MORAŠ POPISATI.. Ali pa se tožiti.. !! ne bom spreminjal pisave.. :-(

  • Majazmaja 09:04 19.oktober 2016.

    Če moški dvomi, da je otrok njegov, lahko vedno naredi teste, tako da partnerica sploh ne izve. Seveda ne gre za teste, ki se jih kupi na netu, ker so kljub obljubam o 99 % natančnosti v resnici izjemno netočni! ...prikaži več Genske teste mora izvesti uradni genski laboratorij v Ljubljani.

  • Majazmaja 09:01 19.oktober 2016.

    Mislim, da je tako, da je otrok avtomatsko tvoj, če se rodi 300 dni (???) po razvezi. Potem mora oče dokazovati, da ni njegov biološki oče. Ne vem pa, kako je, če ženska zanosi s partnerjem A in se otrok ...prikaži več rodi po poroki s partnerjem B. Tak primer je pri moji prijateljici - partner jo je pustil samo z 2-letnico, ker se je nesmrtno zaljubil v žensko, ki je bila 2 meseca noseča z nekom drugim. S to žensko se je tik pred porodom poročil. Za prijateljičino hči ne plačuje preživnine (oz. nakaže 10 eur), vidi pa jo mogoče 3 x letno (vedno ima izgovore) - ko so šli zaradi preživnine na sodišče, se je izgovarjal, da ima zelo nizko plačo, žena ni zaposlena, pa še za SVOJO družino mora skrbeti.