Leto dni od krvavega napada na Norveškem

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pred letom dni je Norveško pretresel teroristični napad, v katerem je bilo ubitih 77 ljudi. Sojenje napadalcu Andersu Behringu Breiviku še poteka.
Oglej si celoten članek

Eden najhujših napadov na Norveško se je zgodil 22. julija lani. Najprej je pred vladno palačo v Oslu odjeknila eksplozija, pri čemer je umrlo osem ljudi. Sledil je strelski pohod na otoku Utoya, kjer je desničarski skrajnež Anders Behring Breivik na taboru podmladka vladajočih laburistov ustrelil 69 ljudi.

Breivika je policija, ki je sprva domnevala, da za napadom stoji Al Kaida, prijela še isti dan.

Sodba znana konec avgusta

Na sojenju je Breivik priznal svoja dejanja, a predlagal oprostilno sodbo, saj je menil, da so bili njegovi napadi nujni v boju proti multikulturalizmu in "muslimanski invaziji" na Evropo.

Obtoženi, ki med procesom ni kazal čustev, je med drugim povedal še, da je svoje žrtve na Utoyi izbiral glede na to, ali so imele videz levo usmerjenih državljanov.

Sodba Breiviku naj bi bila znana predvidoma 24. avgusta. Takrat bo znano, ali bo šel zaradi svojih zločinov v zapor ali v psihiatrično bolnišnico, saj naj ne bi bilo dovolj dokazov, da je bil med napadom prišteven.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:12 9. November 2012.

    in Allahova kazen ga je doletela..nemir ,obup,nesreča....in čuza!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.