Letošnje leto med najtoplejšimi

Foto: Žurnal24 V Rusiji so imeli letos zaradi vročinskih valov obilo težav. (Foto: Reuters)
Letošnje leto bo verjetno eno izmed treh najtoplejših, obdobje od leta 2001 do 2010 pa najbolj vroče desetletje.
Oglej si celoten članek

Podatki, ki jih je Svetovna meteorološka organizacija (WMO) zbrala do zdaj, kažejo, da bo to leto skoraj zagotovo eno izmed treh najtoplejših. Obdobje od 2001 do 2010 pa bo zagotovo najtoplejše desetletje, odkar beležijo podatke.

Ti podatki potrjujejo trend segrevanja, ki traja že več desetletij. Generalni sekretar WMO Michael Jarraud je ob tem dejal, da so bile temperature v letošnjem oktobru blizu rekordnih ravni. November in december naj bi bila po pričakovanjih strokovnjakov nekoliko hladnejša od povprečja, a leto kot celota naj bi vseeno sodilo med najtoplejša.

Poročilo WMO sicer kaže, da je leto minilo v znamenju nekaterih ekstremov. V Pakistanu so bile denimo obsežne poplave, zaradi katerih so milijoni ostali brez bivališč; v Evropi smo zabeležili precej vročinskih valov, zaradi katerih je v Rusiji prihajalo do obsežnih požarov; v Avstraliji in Indoneziji so zabeležili bistveno več dežja kot sicer, v nekaterih delih Azije pa je bilo leto zelo suho.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.