Svet
14 ogledov

Letošnje leto med najtoplejšimi

V Rusiji so imeli letos zaradi vročinskih valov obilo težav. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Letošnje leto bo verjetno eno izmed treh najtoplejših, obdobje od leta 2001 do 2010 pa najbolj vroče desetletje.

Podatki, ki jih je Svetovna meteorološka organizacija (WMO) zbrala do zdaj, kažejo, da bo to leto skoraj zagotovo eno izmed treh najtoplejših. Obdobje od 2001 do 2010 pa bo zagotovo najtoplejše desetletje, odkar beležijo podatke.

Ti podatki potrjujejo trend segrevanja, ki traja že več desetletij. Generalni sekretar WMO Michael Jarraud je ob tem dejal, da so bile temperature v letošnjem oktobru blizu rekordnih ravni. November in december naj bi bila po pričakovanjih strokovnjakov nekoliko hladnejša od povprečja, a leto kot celota naj bi vseeno sodilo med najtoplejša.

Poročilo WMO sicer kaže, da je leto minilo v znamenju nekaterih ekstremov. V Pakistanu so bile denimo obsežne poplave, zaradi katerih so milijoni ostali brez bivališč; v Evropi smo zabeležili precej vročinskih valov, zaradi katerih je v Rusiji prihajalo do obsežnih požarov; v Avstraliji in Indoneziji so zabeležili bistveno več dežja kot sicer, v nekaterih delih Azije pa je bilo leto zelo suho.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.