Libijci prvič dobili demokratično izvoljen kongres

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na prvi seji se bo sestala ustavodajna skupščina, ki so jo Libijci izvolili na začetku julija na prvih svobodnih volitvah po strmoglavljenju režima Moamerja Gadafija. Nacionalni prehodni svet, ki je z nafto bogato državo vodil od padca prejšnjega režima, bo danes skupščini predal oblast.
Oglej si celoten članek

Nacionalni prehodni svet pod vodstvom Mustafe Abdela Džalila bo oblast predal pozno zvečer na slovesnosti v Tripoliju.

Dvestočlanski splošni narodni kongres, kot se uradno imenuje ustavodajna skupščina, bo nato imenoval novo začasno vlado in delovno skupino za pripravo osnutka nove ustave.

Delovna skupina bo imela 120 dni časa za pripravo osnutka ustave, ki jo bo skupščina potrjevala z dvotretjinsko večino, nato pa bodo o njej odločali še volivci na referendumu. Začasna vlada bo državo vodila do novih volitev, ki bodo izvedene na podlagi nove ustave.

Na volitvah 7. julija je zmagala liberalna koalicija Zavezništvo nacionalnih sil, ki je dobila 39 sedežev. Drugouvrščena stranka Muslimanska bratovščina je zasedla 17 sedežev, Nacionalni prehodni svet pa bo imel v kongresu tri poslance. V skupščini je 80 sedežev namenjenih strankam, 120 pa neodvisnim kandidatom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.