Svet
10 ogledov

Libijci prvič dobili demokratično izvoljen kongres

Volitve v Libiji Reuters
Na prvi seji se bo sestala ustavodajna skupščina, ki so jo Libijci izvolili na začetku julija na prvih svobodnih volitvah po strmoglavljenju režima Moamerja Gadafija. Nacionalni prehodni svet, ki je z nafto bogato državo vodil od padca prejšnjega režima, bo danes skupščini predal oblast.

Nacionalni prehodni svet pod vodstvom Mustafe Abdela Džalila bo oblast predal pozno zvečer na slovesnosti v Tripoliju.

Dvestočlanski splošni narodni kongres, kot se uradno imenuje ustavodajna skupščina, bo nato imenoval novo začasno vlado in delovno skupino za pripravo osnutka nove ustave.

Delovna skupina bo imela 120 dni časa za pripravo osnutka ustave, ki jo bo skupščina potrjevala z dvotretjinsko večino, nato pa bodo o njej odločali še volivci na referendumu. Začasna vlada bo državo vodila do novih volitev, ki bodo izvedene na podlagi nove ustave.

Na volitvah 7. julija je zmagala liberalna koalicija Zavezništvo nacionalnih sil, ki je dobila 39 sedežev. Drugouvrščena stranka Muslimanska bratovščina je zasedla 17 sedežev, Nacionalni prehodni svet pa bo imel v kongresu tri poslance. V skupščini je 80 sedežev namenjenih strankam, 120 pa neodvisnim kandidatom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.