Libijska vlada: Nato ubil 85 civilistov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Libijska vlada je sporočila, da je bilo v napadih letal zveze Nato v vasi v bližini mesta Zlitan na zahodu države ubitih 85 civilistov.
Oglej si celoten članek

Vlada je dogodek označila kot "pokol". Zveza Nato je kasneje očitke Tripolija o civilnih žrtvah zavrnila in zatrdila, da so bili letalski napadi na Zlitan "legitimni".

Vas Madžer, ki leži kakih 10 kilometrov južno od Zlitana, je bila tarča napada Natovih letal v ponedeljek zvečer. Cilj napada je bil po navedbah tiskovnega predstavnika vlade v Tripoliju Ibrahima Muse upornikom z juga omogočiti prodor v Zlitan, ki je pod nadzorom vladnih sil.

Kot je povedal Musa, so prve tri bombe na vas padle okoli 23. ure po lokalnem času. Po prvem napadu so prebivalci odhiteli reševat svoje bližnje v porušenih hišah, a takrat je Nato odvrgel še tri bombe. Ubitih naj bi bilo 33 otrok, 32 žensk in 20 moških iz 12 družin.

Nato: "Izjemno pazimo"

Uporniške sile, ki iz Misrate prodirajo proti Tripoliju, so pred tednom dni prodrle v središče Zlitana, ki šteje okoli 200 tisoč prebivalcev. Izbruhnili so siloviti spopadi, uporniki pa so se morali nato umakniti na obrobje mesta. Sedaj skušajo odbiti napade vladnih sil, a naj bi jim že primanjkovalo streliva, poroča AFP.

Tiskovni predstavnik za Natovo operacijo v Libiji Roland Lavoie je kasneje sporočil, da zaenkrat nimajo nobenih dokazov o civilnih žrtvah nočnih napadov zavezniških letal na območju Zlitana. Napadeni cilji južno od Zlitana – dve nekdanji kmetiji, ki jih vladne sile sedaj uporabljajo v vojaške namene – so bili po njegovih besedah "legitimne tarče".

Zatrdil je še, da v zavezništvu izjemno pazijo, da žrtve njihovih napadov ne bi bili civilisti, ki v bližini delajo ali živijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.