Svet
11 ogledov

Libijska vlada: Nato ubil 85 civilistov

Lahki lovec F-16 Žurnal24 main
Libijska vlada je sporočila, da je bilo v napadih letal zveze Nato v vasi v bližini mesta Zlitan na zahodu države ubitih 85 civilistov.

Vlada je dogodek označila kot "pokol". Zveza Nato je kasneje očitke Tripolija o civilnih žrtvah zavrnila in zatrdila, da so bili letalski napadi na Zlitan "legitimni".

Vas Madžer, ki leži kakih 10 kilometrov južno od Zlitana, je bila tarča napada Natovih letal v ponedeljek zvečer. Cilj napada je bil po navedbah tiskovnega predstavnika vlade v Tripoliju Ibrahima Muse upornikom z juga omogočiti prodor v Zlitan, ki je pod nadzorom vladnih sil.

Kot je povedal Musa, so prve tri bombe na vas padle okoli 23. ure po lokalnem času. Po prvem napadu so prebivalci odhiteli reševat svoje bližnje v porušenih hišah, a takrat je Nato odvrgel še tri bombe. Ubitih naj bi bilo 33 otrok, 32 žensk in 20 moških iz 12 družin.

Nato: "Izjemno pazimo"

Uporniške sile, ki iz Misrate prodirajo proti Tripoliju, so pred tednom dni prodrle v središče Zlitana, ki šteje okoli 200 tisoč prebivalcev. Izbruhnili so siloviti spopadi, uporniki pa so se morali nato umakniti na obrobje mesta. Sedaj skušajo odbiti napade vladnih sil, a naj bi jim že primanjkovalo streliva, poroča AFP.

Tiskovni predstavnik za Natovo operacijo v Libiji Roland Lavoie je kasneje sporočil, da zaenkrat nimajo nobenih dokazov o civilnih žrtvah nočnih napadov zavezniških letal na območju Zlitana. Napadeni cilji južno od Zlitana – dve nekdanji kmetiji, ki jih vladne sile sedaj uporabljajo v vojaške namene – so bili po njegovih besedah "legitimne tarče".

Zatrdil je še, da v zavezništvu izjemno pazijo, da žrtve njihovih napadov ne bi bili civilisti, ki v bližini delajo ali živijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.