Luknja bo v nedeljo "mrtva"

Foto: Žurnal24 Luknja naj bi končno "umrla". (Foto: Reuters)
Predstavnik ameriške vlade, ki nadzira zapečatenje vrtine v Mehiškem zalivu, je sporočil veselo novico – vrtina bo v nedeljo najverjetneje "razglašena za mrtvo".
Oglej si celoten članek

Še nocoj naj bi nastopil finalni del mašenja luknje, iz katere je od aprila do sredine julija bruhala nafta. Blato in cement naj bi svoje opravila do nedelje, je povedal nadzornik sanacije Thad Allen.

A dobro novico je pokvarilo odkritje raziskovalcev iz univerze Georgia, ki so na posameznih mestih na dnu Mehiškega zaliva našli oljne zaplate. Čeprav še ni potrjeno, sumijo, da gre za nafto, ki je iztekla iz ploščadi podjetja BP. "Mislim, da je to, kar vidimo, nafta, ki je bila prej na površju, zdaj pa se je usedla na dno," za CNN pojasnjuje raziskovalka univerze Georgia Samantha Joye. To lahko pomeni, da so "onesnažene“ tudi živali, ki živijo na teh področjih in ki se znajdejo na krožnikih ljudi.

Ravno to, da bi bile zaradi izlitja nafte prizadete tudi živali, pa je danes na zaslišanju pred britanskim parlamentarnim odborom zanikal direktor BP-ja v odstopu Tony Hayward. Prav tako je zanikal namige, da je BP zaradi varčevanja zanemaril varnost in da bi bila katastrofa veliko manjša, če bi bilo zanjo dobro poskrbljeno.

Po poročanju CNN-a Hayward znova ni pokazal nobenega čustva ob dejstvu, da je njegovo podjetje zakrivilo eno najhujših ekoloških katastrof in da je v eksploziji naftne ploščadi umrlo 11 ljudi. Hayward se bo sicer od direktorskega položaja poslovil s 1. oktobrom, a za prihodnost se mu ni treba bati; prejel naj bi 1,25 milijona evrov odpravnine in ob upokojitvi okoli 720 tisoč evrov letno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.