Svet
2 ogledov

Luknja bo v nedeljo "mrtva"

Luknja naj bi končno "umrla". (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Predstavnik ameriške vlade, ki nadzira zapečatenje vrtine v Mehiškem zalivu, je sporočil veselo novico – vrtina bo v nedeljo najverjetneje "razglašena za mrtvo".

Še nocoj naj bi nastopil finalni del mašenja luknje, iz katere je od aprila do sredine julija bruhala nafta. Blato in cement naj bi svoje opravila do nedelje, je povedal nadzornik sanacije Thad Allen.

A dobro novico je pokvarilo odkritje raziskovalcev iz univerze Georgia, ki so na posameznih mestih na dnu Mehiškega zaliva našli oljne zaplate. Čeprav še ni potrjeno, sumijo, da gre za nafto, ki je iztekla iz ploščadi podjetja BP. "Mislim, da je to, kar vidimo, nafta, ki je bila prej na površju, zdaj pa se je usedla na dno," za CNN pojasnjuje raziskovalka univerze Georgia Samantha Joye. To lahko pomeni, da so "onesnažene“ tudi živali, ki živijo na teh področjih in ki se znajdejo na krožnikih ljudi.

Ravno to, da bi bile zaradi izlitja nafte prizadete tudi živali, pa je danes na zaslišanju pred britanskim parlamentarnim odborom zanikal direktor BP-ja v odstopu Tony Hayward. Prav tako je zanikal namige, da je BP zaradi varčevanja zanemaril varnost in da bi bila katastrofa veliko manjša, če bi bilo zanjo dobro poskrbljeno.

Po poročanju CNN-a Hayward znova ni pokazal nobenega čustva ob dejstvu, da je njegovo podjetje zakrivilo eno najhujših ekoloških katastrof in da je v eksploziji naftne ploščadi umrlo 11 ljudi. Hayward se bo sicer od direktorskega položaja poslovil s 1. oktobrom, a za prihodnost se mu ni treba bati; prejel naj bi 1,25 milijona evrov odpravnine in ob upokojitvi okoli 720 tisoč evrov letno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.