Mandatar peš v službo

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mandatar za sestavo italijanske vlade Matteo Renzi je začel pogovore o oblikovanju nove koalicije.
Oglej si celoten članek

Prvi mož Demokratske stranke (PD) je dopoldne sam peš prišel v italijanski parlament, kjer se sestaja s predstavniki strank.

Renzi je pogovore začel z manjšimi sredinskimi strankami, šele kasneje pa ga čakajo zahtevnejša pogajanja s predstavniki doslej koalicijske stranke Nova desna sredina. Podpora stranke dosedanjega notranjega ministra Angelina Alfana bi lahko bila za oblikovanje nove vlade ključna.

Do srede opoldne se namerava Renzi srečati z vodilnimi iz vseh parlamentarnih strank. Ob tem ni jasno, ali se bodo predstavniki opozicijskega gibanja Pet zvezd želeli z njim sestati.
Renzi namerava novo vlado sestaviti do konca tedna. Najprej naj bi sicer s potencialnimi koalicijskimi partnericami dorekel vladni program, nato pa bi se pogovori osredotočili na ministrske kandidate.

Prišli protestniki iz vse države 

39-letni Renzi je mandat za sestavo nove vlade dobil v ponedeljek, potem ko je v političnem boju znotraj lastne stranke porazil dosedanjega premierja Enrica Letto. Letta se je zato umaknil in odstopil s premierskega mesta.

Ob začetku pogovorov o novi vladi se je sicer danes v Rimu na protestih zbralo več deset tisoč malih podjetnikov. Trgovci, obrtniki in drugi podjetniki so v prestolnico pripotovali iz vse države, da bi zahtevali spremembe gospodarske politike, zmanjšanje davčnega bremena in odpravo birokratskih ovir. Po navedbah organizatorjev se je zbralo 60.000 ljudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.