Svet
5 ogledov

Mandatar peš v službo

Matteo Renzi Reuters
Mandatar za sestavo italijanske vlade Matteo Renzi je začel pogovore o oblikovanju nove koalicije.

Prvi mož Demokratske stranke (PD) je dopoldne sam peš prišel v italijanski parlament, kjer se sestaja s predstavniki strank.

Renzi je pogovore začel z manjšimi sredinskimi strankami, šele kasneje pa ga čakajo zahtevnejša pogajanja s predstavniki doslej koalicijske stranke Nova desna sredina. Podpora stranke dosedanjega notranjega ministra Angelina Alfana bi lahko bila za oblikovanje nove vlade ključna.

Do srede opoldne se namerava Renzi srečati z vodilnimi iz vseh parlamentarnih strank. Ob tem ni jasno, ali se bodo predstavniki opozicijskega gibanja Pet zvezd želeli z njim sestati.
Renzi namerava novo vlado sestaviti do konca tedna. Najprej naj bi sicer s potencialnimi koalicijskimi partnericami dorekel vladni program, nato pa bi se pogovori osredotočili na ministrske kandidate.

Prišli protestniki iz vse države 

39-letni Renzi je mandat za sestavo nove vlade dobil v ponedeljek, potem ko je v političnem boju znotraj lastne stranke porazil dosedanjega premierja Enrica Letto. Letta se je zato umaknil in odstopil s premierskega mesta.

Ob začetku pogovorov o novi vladi se je sicer danes v Rimu na protestih zbralo več deset tisoč malih podjetnikov. Trgovci, obrtniki in drugi podjetniki so v prestolnico pripotovali iz vse države, da bi zahtevali spremembe gospodarske politike, zmanjšanje davčnega bremena in odpravo birokratskih ovir. Po navedbah organizatorjev se je zbralo 60.000 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.