Markač in Gotovina na hrvaških tleh

Foto: Borna Filić/PIXSELL zagreb Foto: Goran Stanzl/PIXSELL zagreb Foto: Pixsell Ante Gotovina Foto: Davor Puklavec/Pixsell Zagreb, ante gotovina Foto: Borna Filić/PIXSELL Zagreb, ante gotovina
Ante Gotovina in Mladen Markač sta prispela na Trg Bana Jelačića in pozdravila zbrano množico. Sledi še maša in pozdrav pri predsedniku države.
Oglej si celoten članek

Pritožbeni svet haaškega sodišča Anteja Gotovine in Mladena Markača danes ni spoznal za kriva, zato so ju dopoldan izpustili iz pripora. Njuno letalo je iz Rotterdama malce pred tretjo uro poletelo v Zagreb in na Hrvaškem pristalo nekaj čez 16. uro.

Pričakal ju je premier Zoran Milanović, ki ju je prvi pozdravil. Množica, ki se je zbrala tudi na letališču, je glasno vzklikala: "Ante, Ante!" Ante Gotovina je na letališču povedal, da ni pričakoval oprostilne razsodbe haaškega sodišča in da se počuti odlično.

Kolona vozil se je nato s spremstvom odpravila na Trg Bana Jelačića. Tam je generala pričakala več tisoč glava množica ljudi, ki vzklika: "Ante, Ante, ..., Vukovar, Vukovar, ..." S pomočjo policistov sta se generala nato v avtomobilih prebila skozi množico do odra, kjer sta pozdravila zbrane.

"To je naša zmaga"

"Dober večer, dragi prijatelji. Srečna sva, da sva lahko danes tukaj z nami. To je naša skupna zmaga. Zmagali smo. Vojna pripada zgodovini, mi pa se raje ozrimo v prihodnost," je dejal Gotovina, ki se je zahvalil tudi predsedniku vlade, predsedniku države, ministru za obrambo, ministru za pravosodje in ministrstvu za zunanje zadeve v Haagu.

"Moram se vam zahvaliti vsem, ker ste bili za nama, ko je bilo najtežje. V srcu sem vedno nosil svojo domovino in domovina ste vi. Vedel sem, da nisem sam in bilo mi je veliko lažje," je svoj govor začel Markač.

Sprejel ju bo tudi predsednik

Kot poročajo hrvaški mediji je generala sprejel tudi kardinal Josip Bozanić, ob 18.00 uri pa se je v zagrebški katedrali začela maša.

Okoli 19.00 ure bosta osvobojena generala odšla še na sprejem k predsedniku države Ivu Josipoviću.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:16 16. November 2012.

    Lep pozdrav, javljam se iz sSlovenije, kjer nujno potrebujemo tvojo pomoc! http://skrci.me/fyGGy sSlovenija je le ena izmed mnogih držav v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.