Svet
15 ogledov

Markač in Gotovina na hrvaških tleh

Hrvati so bili ob petkovi obsodbi generala Anteja Gotovine na 24 let zapora v šo
1/5
Žurnal24 main
Ante Gotovina in Mladen Markač sta prispela na Trg Bana Jelačića in pozdravila zbrano množico. Sledi še maša in pozdrav pri predsedniku države.

Pritožbeni svet haaškega sodišča Anteja Gotovine in Mladena Markača danes ni spoznal za kriva, zato so ju dopoldan izpustili iz pripora. Njuno letalo je iz Rotterdama malce pred tretjo uro poletelo v Zagreb in na Hrvaškem pristalo nekaj čez 16. uro.

Pričakal ju je premier Zoran Milanović, ki ju je prvi pozdravil. Množica, ki se je zbrala tudi na letališču, je glasno vzklikala: "Ante, Ante!" Ante Gotovina je na letališču povedal, da ni pričakoval oprostilne razsodbe haaškega sodišča in da se počuti odlično.

Kolona vozil se je nato s spremstvom odpravila na Trg Bana Jelačića. Tam je generala pričakala več tisoč glava množica ljudi, ki vzklika: "Ante, Ante, ..., Vukovar, Vukovar, ..." S pomočjo policistov sta se generala nato v avtomobilih prebila skozi množico do odra, kjer sta pozdravila zbrane.

"To je naša zmaga"

"Dober večer, dragi prijatelji. Srečna sva, da sva lahko danes tukaj z nami. To je naša skupna zmaga. Zmagali smo. Vojna pripada zgodovini, mi pa se raje ozrimo v prihodnost," je dejal Gotovina, ki se je zahvalil tudi predsedniku vlade, predsedniku države, ministru za obrambo, ministru za pravosodje in ministrstvu za zunanje zadeve v Haagu.

"Moram se vam zahvaliti vsem, ker ste bili za nama, ko je bilo najtežje. V srcu sem vedno nosil svojo domovino in domovina ste vi. Vedel sem, da nisem sam in bilo mi je veliko lažje," je svoj govor začel Markač.

Sprejel ju bo tudi predsednik

Kot poročajo hrvaški mediji je generala sprejel tudi kardinal Josip Bozanić, ob 18.00 uri pa se je v zagrebški katedrali začela maša.

Okoli 19.00 ure bosta osvobojena generala odšla še na sprejem k predsedniku države Ivu Josipoviću.

Komentarjev 1
  • lunnatic 21:16 16.november 2012.

    Lep pozdrav, javljam se iz sSlovenije, kjer nujno potrebujemo tvojo pomoc! http://skrci.me/fyGGy sSlovenija je le ena izmed mnogih držav v igri , kjer se države bojujejo med seboj za razlicna ozemlja. Trenutno sSlovenija obsega vse njene osnovne regije, hkrati pa ...prikaži večpa okupiram 2 nemški regiji ter celotno Švico. V kratkem nam potece Non-Agressive pakt z Italjani ter Madžari in temu verjetno sledi vojna. Slovenci sicer imamo tesna zavezništva z Grki in Izraelci, ker ne želimo izgubiti neodvisnosti in pasti pod tujo kontrolo potrebujemo tvojo pomoc!Še malo o sami igri: vsaj uporabnik zacne kot normalen perbivalec sSlovenije in vojak, vendar pa lahko z nekaj potrpljenja napredujete ter postanete predsednik, kongresnik, pisec casopisov, vodja vojaških enot ali pa preprosto ostanete zvest vojak. Igra ne vzame veliko casa, približno 10 minut na dan, a je hkrati zelo zanimiva, predvsem zaradi tekmovalnosti in povezanosti Slovencev med seboj.Igra trenutno šteje nekaj vec ko