Med inhaliranjem napadla smrtonosna ameba

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Dva človeka naj bi se v ZDA okužila z amebo zaradi nepravilnega inhaliranja.
Oglej si celoten članek

Zdravstvene službe ameriške zvezne države Lousiana so izdale opozorilo o uporabi posodice za inhaliranje. Dva človeka naj bi se okužila z amebo, ki je napadla njune možgane. To je povzročilo hudo gnojno infekcijo, zaradi katere sta umrla.

Obe žrtvi sta posodico za inhalacijo istega proizvajalca namesto z destilirano ali sterilizirano vodo, ki jo priporoča proizvajalec, napolnili z vodo iz pipe. Med inhalacijo pa je prišlo do težav. Smrtonosna ameba, ki biva v vodi, naj bi našla pot skozi sinuse do možganov in okužila žrtvi, piše Fox News.

Točne okoliščine in to, ali je res kriva voda iz pipe v kombinaciji s posodo, znanstveniki še preiskujejo, je povedal epidemiolog Johanatan Yorder. Če se bodo slutnje potrdile, bo to prvi primer okužbe z amebo v ZDA.

Ponavadi je usodna

Naegleria fowleri živi toplih sladkih vodah, kot so potoki, reke in jezera, v slanih in polslanih (brakičnih) vodah ter v bazenih. Pogosteje se pojavlja v poletnih mesecih. Povzroči lahko primarni amebni meningoencefalitis oziroma negleriozo.

V človeški organizem pride z vodo ali onesnaženim zrakom do možganov prek nosne sluznice. Bolezen izbruhne navadno po dveh ali treh dneh, najkasneje v 7 do 15 dneh, in se kaže kot glavobol, vročina, bolečo grlo in bruhanje. Smrt lahko nastopi že v nekaj dneh, ponavadi po štirih do šestih (Vir: Wikipedija).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.