Svet
53 ogledov

Med inhaliranjem napadla smrtonosna ameba

Inhalacija Shutterstock
Dva človeka naj bi se v ZDA okužila z amebo zaradi nepravilnega inhaliranja.

Zdravstvene službe ameriške zvezne države Lousiana so izdale opozorilo o uporabi posodice za inhaliranje. Dva človeka naj bi se okužila z amebo, ki je napadla njune možgane. To je povzročilo hudo gnojno infekcijo, zaradi katere sta umrla.

Obe žrtvi sta posodico za inhalacijo istega proizvajalca namesto z destilirano ali sterilizirano vodo, ki jo priporoča proizvajalec, napolnili z vodo iz pipe. Med inhalacijo pa je prišlo do težav. Smrtonosna ameba, ki biva v vodi, naj bi našla pot skozi sinuse do možganov in okužila žrtvi, piše Fox News.

Točne okoliščine in to, ali je res kriva voda iz pipe v kombinaciji s posodo, znanstveniki še preiskujejo, je povedal epidemiolog Johanatan Yorder. Če se bodo slutnje potrdile, bo to prvi primer okužbe z amebo v ZDA.

Ponavadi je usodna

Naegleria fowleri živi toplih sladkih vodah, kot so potoki, reke in jezera, v slanih in polslanih (brakičnih) vodah ter v bazenih. Pogosteje se pojavlja v poletnih mesecih. Povzroči lahko primarni amebni meningoencefalitis oziroma negleriozo.

V človeški organizem pride z vodo ali onesnaženim zrakom do možganov prek nosne sluznice. Bolezen izbruhne navadno po dveh ali treh dneh, najkasneje v 7 do 15 dneh, in se kaže kot glavobol, vročina, bolečo grlo in bruhanje. Smrt lahko nastopi že v nekaj dneh, ponavadi po štirih do šestih (Vir: Wikipedija).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.