Medved se je pohecal z znanstveniki

Medved, najverjetneje slovenskega porekla, je izigral italijanske znanstvenike, saj se je najedel s hrano iz pasti in ostal na svobodi.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki Furlanske univerze so v okviru s strani EU financiranega projekta Živi medved v gozdu postavili past, v katero naj bi ujeli kosmatinca, mu odvzeli genetski material in ga ustrezno označili z radijsko ovratnico.

Kake 4 do 5 let star samec se je pasti res približal. A kot je posnela kamera, ni vstopil v napravo, kjer je visela posoda s hrano na dosegu gobca, temveč si je raje postregel z vsebino posode, ki je bila privezana na težje dosegljivem mestu na odprti stranici pasti. Čeprav videoposnetek tega ne pokaže, mu je uspelo posodo nekako sklatiti na tla, nato pa je sledilo kosilo.

Ko se je medo najedel, se je še dodobra povaljal in podrgnil ob bližnja drevesa, s čimer je označil teritorij. Nato je sit odhlačal, ne da bi pokazal zanimanje za hrano v notranjosti pasti.
Kot ugotavljajo znanstveniki, gre najverjetneje za medveda slovenskega izvora, ki so mu nadeli kodno ime N15.

12. junija letos so sicer po poročanju italijanske agencije Ansa znanstveniki imeli več sreče, saj so v bližini slovenske meje ujeli medveda Aleksandra in mu nadeli radijsko ovratnico. Ko je bil spet na svobodi, se je odpravil na območje kobariškega. Te dni naj bi se nahajal na slovenski strani Kanina. Spletna stran medvedi.si, ki podrobneje spremlja gibanje te zveri na slovenskih tleh, sicer ni dostopna za dodatne informacije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:23 2. Avgust 2014.

    In zakaj je potrebno mučiti živali s temi ovratnicami. Potem si pa naj ti znanstveniki na sebe dajo eno tako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.