Svet
13 ogledov

Medved se je pohecal z znanstveniki

Medved Youtube
Medved, najverjetneje slovenskega porekla, je izigral italijanske znanstvenike, saj se je najedel s hrano iz pasti in ostal na svobodi.

Znanstveniki Furlanske univerze so v okviru s strani EU financiranega projekta Živi medved v gozdu postavili past, v katero naj bi ujeli kosmatinca, mu odvzeli genetski material in ga ustrezno označili z radijsko ovratnico.

Kake 4 do 5 let star samec se je pasti res približal. A kot je posnela kamera, ni vstopil v napravo, kjer je visela posoda s hrano na dosegu gobca, temveč si je raje postregel z vsebino posode, ki je bila privezana na težje dosegljivem mestu na odprti stranici pasti. Čeprav videoposnetek tega ne pokaže, mu je uspelo posodo nekako sklatiti na tla, nato pa je sledilo kosilo.

Ko se je medo najedel, se je še dodobra povaljal in podrgnil ob bližnja drevesa, s čimer je označil teritorij. Nato je sit odhlačal, ne da bi pokazal zanimanje za hrano v notranjosti pasti.
Kot ugotavljajo znanstveniki, gre najverjetneje za medveda slovenskega izvora, ki so mu nadeli kodno ime N15.

12. junija letos so sicer po poročanju italijanske agencije Ansa znanstveniki imeli več sreče, saj so v bližini slovenske meje ujeli medveda Aleksandra in mu nadeli radijsko ovratnico. Ko je bil spet na svobodi, se je odpravil na območje kobariškega. Te dni naj bi se nahajal na slovenski strani Kanina. Spletna stran medvedi.si, ki podrobneje spremlja gibanje te zveri na slovenskih tleh, sicer ni dostopna za dodatne informacije.

Komentarjev 1
  • vzev 17:23 02.avgust 2014.

    In zakaj je potrebno mučiti živali s temi ovratnicami. Potem si pa naj ti znanstveniki na sebe dajo eno tako ovratnico, pa naj potem povejo če jim je to všeč ali ne.