Melania in Donald Trump na Japonskem

Foto: Epa Obisk na Japonskem
Pogovori predvsem o Severni Koreji ....
Oglej si celoten članek

Ameriški predsednik Donald Trump je danes opozoril, da "noben diktator in noben režim" ne smejo podcenjevati odločenosti ZDA. To je dejal pred ameriškimi vojaki, z obiskom katerih je začel obisk na Japonskem, s tem pa azijsko turnejo, v središču katere bo grožnja, ki jo za varnost predstavlja Severna Koreja ter trgovina.

V letalskem oporišču Yokota blizu Tokia je nagovoril ameriške vojake, potem ko sta s prvo damo Melanio Trump s predsedniškim letalom prispela s Havajev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pred tem je novinarjem na letalu dejal, da med turnejo pričakuje srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ter da si ZDA želijo pomoči Putina glede Severne Koreje. Do srečanja bi lahko prišlo v Vietnamu, kjer se bo Trump udeležil srečanja voditeljev foruma o Azijsko-tihomorskem gospodarskem sodelovanju (Apec).

O napetostih na Korejskem polotoku bo danes Trump govoril tudi z japonskim premierjem Shinzom Abejem, s katerim sta medtem že igrala golf skupaj z japonskim poklicnim igralcem golfa Hidekijem Matsuyamo.

V ponedeljek mu bo premier priredil večerjo, skupaj z ženo Melanio pa se bosta srečala tudi z japonskim cesarjem Akihitom in cesarico Michiko.

Ameriški predsednik se bo na Japonskem srečal tudi z družinami japonskih državljanov, ki jih je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja ugrabil severnokorejski režim.

Svojo azijsko turnejo bo Trump v sredo nadaljeval v Južni Koreji, obiskal pa bo še Kitajsko, Vietnam in Filipine.

Namen obiskov

Eden od osrednjih ciljev poti, ki je najdaljša pot kateregakoli ameriškega predsednika v tej regiji v zadnjih 25 letih, bo okrepiti mednarodno odločenost za "izolacijo severnokorejskega režima", je v četrtek pojasnil Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Herbert McMaster.

Med cilji je tudi potrditi privrženost ameriškim zavezništvom in partnerstvom v regiji ter ameriško vodstvo pri spodbujanju svobodne in odprte indopacifiške regije, je povedal neimenovani predstavnik Bele hiše.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.