Svet
3801 ogledov

Melania in Donald Trump na Japonskem

Obisk na Japonskem Epa
Pogovori predvsem o Severni Koreji ....

Ameriški predsednik Donald Trump je danes opozoril, da "noben diktator in noben režim" ne smejo podcenjevati odločenosti ZDA. To je dejal pred ameriškimi vojaki, z obiskom katerih je začel obisk na Japonskem, s tem pa azijsko turnejo, v središču katere bo grožnja, ki jo za varnost predstavlja Severna Koreja ter trgovina.

V letalskem oporišču Yokota blizu Tokia je nagovoril ameriške vojake, potem ko sta s prvo damo Melanio Trump s predsedniškim letalom prispela s Havajev, poročajo tuje tiskovne agencije.

1/6
Epa

Pred tem je novinarjem na letalu dejal, da med turnejo pričakuje srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ter da si ZDA želijo pomoči Putina glede Severne Koreje. Do srečanja bi lahko prišlo v Vietnamu, kjer se bo Trump udeležil srečanja voditeljev foruma o Azijsko-tihomorskem gospodarskem sodelovanju (Apec).

O napetostih na Korejskem polotoku bo danes Trump govoril tudi z japonskim premierjem Shinzom Abejem, s katerim sta medtem že igrala golf skupaj z japonskim poklicnim igralcem golfa Hidekijem Matsuyamo.

V ponedeljek mu bo premier priredil večerjo, skupaj z ženo Melanio pa se bosta srečala tudi z japonskim cesarjem Akihitom in cesarico Michiko.

Ameriški predsednik se bo na Japonskem srečal tudi z družinami japonskih državljanov, ki jih je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja ugrabil severnokorejski režim.

Svojo azijsko turnejo bo Trump v sredo nadaljeval v Južni Koreji, obiskal pa bo še Kitajsko, Vietnam in Filipine.

Namen obiskov

Eden od osrednjih ciljev poti, ki je najdaljša pot kateregakoli ameriškega predsednika v tej regiji v zadnjih 25 letih, bo okrepiti mednarodno odločenost za "izolacijo severnokorejskega režima", je v četrtek pojasnil Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Herbert McMaster.

Med cilji je tudi potrditi privrženost ameriškim zavezništvom in partnerstvom v regiji ter ameriško vodstvo pri spodbujanju svobodne in odprte indopacifiške regije, je povedal neimenovani predstavnik Bele hiše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.