Menjava šefa finančnih ministrov

Foto: EPA
Foto: EPA
Po osmih letih vodenja skupine finačnih ministrov je Junckerja nasledil Dijsselbloem.
Oglej si celoten članek

Prvi letošnji sestanek finančnih ministrov držav v območju evra je zaznamovala sploh prva menjava za krmilom v osemletni zgodovini evroskupine. Luksemburški premier Jean-Claude Juncker se od tega položaja poslavlja, za njegovega naslednika je bil danes izvoljen nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem, ki je bil tudi edini kandidat.

Zapihal bo nov veter

Razlike med starim in novim šefom so očitne, zato ne presenečajo napovedi političnih analitikov, da s prvo menjavo na vrhu prihaja čas pomembnih sprememb v delovanju skupine finančnih ministrov držav v območju evra.

Imenovanje novega šefa je bila sicer zadnja točka na dnevnem redu evroskupine.

Na sestanku tudi o naslednjem obroku posojila Grčiji

Sestanek je sicer potekal v precej mirnem ozračju. O tem, da se življenje v območju evra vrača v normalen ritem, priča tudi to, da v Bruslju danes ni bilo prve dame Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde.

Drugo znamenje "normalnosti" je to, da bo brez vznemirjenja potrjen naslednji obrok posojila Grčiji, ki znaša dobrih devet milijard evrov - 7,2 milijarde za dokapitalizacijo bank in dve milijardi za financiranje proračuna.

Na dnevnem redu so bili še Ciper, Španija, Portugalska in Irska ter razprava o pogojih za neposredno pomoč bankam iz stalnega evropskega reševalnega mehanizma.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.