Svet
10 ogledov

Menjava šefa finančnih ministrov

Juncker in Dijsselbloem EPA
Po osmih letih vodenja skupine finačnih ministrov je Junckerja nasledil Dijsselbloem.

Prvi letošnji sestanek finančnih ministrov držav v območju evra je zaznamovala sploh prva menjava za krmilom v osemletni zgodovini evroskupine. Luksemburški premier Jean-Claude Juncker se od tega položaja poslavlja, za njegovega naslednika je bil danes izvoljen nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem, ki je bil tudi edini kandidat.

Zapihal bo nov veter

Razlike med starim in novim šefom so očitne, zato ne presenečajo napovedi političnih analitikov, da s prvo menjavo na vrhu prihaja čas pomembnih sprememb v delovanju skupine finančnih ministrov držav v območju evra.

Imenovanje novega šefa je bila sicer zadnja točka na dnevnem redu evroskupine.

Na sestanku tudi o naslednjem obroku posojila Grčiji

Sestanek je sicer potekal v precej mirnem ozračju. O tem, da se življenje v območju evra vrača v normalen ritem, priča tudi to, da v Bruslju danes ni bilo prve dame Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde.

Drugo znamenje "normalnosti" je to, da bo brez vznemirjenja potrjen naslednji obrok posojila Grčiji, ki znaša dobrih devet milijard evrov - 7,2 milijarde za dokapitalizacijo bank in dve milijardi za financiranje proračuna.

Na dnevnem redu so bili še Ciper, Španija, Portugalska in Irska ter razprava o pogojih za neposredno pomoč bankam iz stalnega evropskega reševalnega mehanizma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.