Milijardna kazen za povzročitev katastrofe

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Podjetje Transocean mora zaradi razlitja nafte leta 2010 plačati odškodnino v višini 1,4 milijarde dolarjev.
Oglej si celoten članek

Podjetje Transocean, ki je leta 2010 dalo naftni družbi BP v najem naftno ploščad Deepwater Horizon, je z ameriškim pravosodnim ministrstvom doseglo dogovor o plačilu 1,4 milijarde dolarjev civilne in kazenske odškodnine zaradi razlitja nafte v Mehiškem zalivu.

Transocean, ki je registriran v Švici, bo plačal okrog milijardo dolarjev civilne odškodnine in okrog 400 milijonov kazenske odškodnine za pokritje svojega dela odgovornosti najhujšega izlitja nafte v ameriški zgodovini.

Na naftni ploščadi je 20. aprila 2010 prišlo do eksplozije, v kateri je umrlo 11 ljudi. Ploščad se je potopila, iz vrtine pa je začela vreti nafta in do konca poletja se je v vode Mehiškega zaliva izlilo skoraj pet milijonov sodov nafte.

Največjo odgovornost nosi podjetje BP, ki je bilo lastnik vrtine blizu obale Louisiane in glavni izvajalec del. BP je lani s pravosodnim ministrstvom dosegel poravnavo kazenskega pregona za 4,5 milijarde dolarjev.

Nekaj milijard bo potrebno plačati še za civilne tožbe zvezne vlade, sodišče v New Orleansu pa je decembra potrdilo okrog 7,8 milijarde dolarjev vredno civilno poravnavo s posamezniki in podjetji ob Mehiškem zalivu.

Potem so tu še medsebojne tožbe podjetij, ki so sodelovala v katastrofi. Poleg BP in Transoceana med drugimi še Haliburton. BP je leta 2011 pridelal 25 milijard dolarjev dobička in si lahko privošči višjo kazen, kot Transocean, ki je omenjeno leto končal z izgubo v višini 5,7 milijarde dolarjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.