Svet
53 ogledov

Milijardna kazen za povzročitev katastrofe

Mehiški zaliv, nafta Žurnal24 main
Podjetje Transocean mora zaradi razlitja nafte leta 2010 plačati odškodnino v višini 1,4 milijarde dolarjev.

Podjetje Transocean, ki je leta 2010 dalo naftni družbi BP v najem naftno ploščad Deepwater Horizon, je z ameriškim pravosodnim ministrstvom doseglo dogovor o plačilu 1,4 milijarde dolarjev civilne in kazenske odškodnine zaradi razlitja nafte v Mehiškem zalivu.

Transocean, ki je registriran v Švici, bo plačal okrog milijardo dolarjev civilne odškodnine in okrog 400 milijonov kazenske odškodnine za pokritje svojega dela odgovornosti najhujšega izlitja nafte v ameriški zgodovini.

Na naftni ploščadi je 20. aprila 2010 prišlo do eksplozije, v kateri je umrlo 11 ljudi. Ploščad se je potopila, iz vrtine pa je začela vreti nafta in do konca poletja se je v vode Mehiškega zaliva izlilo skoraj pet milijonov sodov nafte.

Največjo odgovornost nosi podjetje BP, ki je bilo lastnik vrtine blizu obale Louisiane in glavni izvajalec del. BP je lani s pravosodnim ministrstvom dosegel poravnavo kazenskega pregona za 4,5 milijarde dolarjev.

Nekaj milijard bo potrebno plačati še za civilne tožbe zvezne vlade, sodišče v New Orleansu pa je decembra potrdilo okrog 7,8 milijarde dolarjev vredno civilno poravnavo s posamezniki in podjetji ob Mehiškem zalivu.

Potem so tu še medsebojne tožbe podjetij, ki so sodelovala v katastrofi. Poleg BP in Transoceana med drugimi še Haliburton. BP je leta 2011 pridelal 25 milijard dolarjev dobička in si lahko privošči višjo kazen, kot Transocean, ki je omenjeno leto končal z izgubo v višini 5,7 milijarde dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.