Minister ogorčen nad ceno zrezka v restavraciji

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Zgražanje zaradi cene priljubljenega zrezka na obali ob Baltskem morju. Klasika nemške kuhinje povzroča veliko razburjenja, celo na ministrski ravni.
Oglej si celoten članek

Preprost svinjski zrezek ob Baltskem morju stane skoraj 25 evrov, kar je za nemškega ministra za gospodarski razvoj, infrastrukturo, turizem in delo dežele Mecklenburg‑Vorpommern Wolfganga Blanka nesprejemljivo. Medtem ko Blank opozarja na upadanje zadovoljstva gostov, se gostinska industrija temu odločno upira.

"Težko je upravičiti takšno ceno," je v intervjuju za » Ostsee-Zeitung « cene kritiziral nestrankarski minister. Med poslovnim potovanjem na Japonsko je za protivrednost devetih evrov "jedel odlično". Razmerje med ceno in kakovostjo na domači obali postaja vse bolj neuravnoteženo, kar ima lahko za turizem velike posledice.

Obala ob Baltskem morju, od Boltenhagna do Usedoma, je ena najbolj priljubljenih počitniških regij v Nemčiji. Zato Blank opozarja: "Če se bodo cene še naprej zviševale, bodo dopustniki morda raje izbrali druge destinacije. Če bodo gostje nezadovoljni, bodo nehali prihajati."

Foto: Žurnal24 Dunajski zrezek

"Sramota, kako tam zgoraj goljufajo ljudi"

Po poročanju časnika Nordkurier je nedavna objava v skupini » Rügen – vedno v mojem srcu « na Facebooku povzročila veliko razburjenja. Eden od članov spletne skupine je zapisal: "Že več kot 30 let hodim na Baltsko morje, pa naj bo to Rügen, Usedom ali kje ob kakšnem otoku. Sramota, kako tam zgoraj goljufajo ljudi."

Lars Schwarz, predsednik združenja hotelov in restavracij Dehoga v Mecklenburgu-Predpomorjanskem, kritike odločno zavrača. Pravi, da minister ne more delati primerjav z Japonsko, saj so tudi zaslužki v Nemčiji višji.

"Blank daje posplošene izjave, ne da bi poznal ozadje," je za Bild dejal Schwarz in dodal, da je primerjava cen z Japonsko neprimerna: "Plače so tam bistveno nižje, v povprečju znašajo 6,50 evra na uro. V Nemčiji je zakonsko določena minimalna plača 12,82 evra – v gostinstvu v Mecklenburgu-Predpomorjanski pa celo 13,32 evra."

Schwarz meni, da so za cenovni trend odgovorni tudi politiki. Predvsem na račun visoke stopnje obračunavanja DDV, zato je dobičkonosno poslovanje za številna podjetja praktično nemogoče. Gostinci se soočajo z naraščajočimi stroški, pomanjkanjem osebja in vse večjim cenovnim pritiskom, dodaja Schwarz.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 13:53 13. Oktober 2025.

    Kje pa piše, da mora vsak žret šnicl za 25€! Greš pač tam, kjer ti ustreza jedilnik in cena. Turistični …

  • 08:53 13. Oktober 2025.

    A ko dobi plačo ali pa jr potrebno najti novi način kako pobrati več denarja za vojno industrijo pa ni …

  • 07:50 13. Oktober 2025.

    Mi smo tudi ogorčeni,in to z našo plačo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.