Ministra na vroči liniji

Foto: Žurnal24 Rdeči telefon se je prvič vzpostavil med ZDA in Rusijo po Kubanski krizi leta 19
Kitajska in ZDA sta se dogovorili za vzpostavitev rdečega telefona med kitajskim obrambnim ministrstvom in Pentagonom.
Oglej si celoten članek
"Dosegli smo dogovor o neposredni telefonski povezavi med obrambnima ministrstvoma," je po srečanju s kitajskim kolegom Caom Gangchuanom sporočil ameriški obrambni sekretar Robert Gates .

Kitajska in ZDA sta konec 90. let prejšnjega stoletja podobno telefonsko linijo že vzpostavili za komunikacijo med voditelji obeh držav, leta 2004 pa še neposredno linijo med ameriškim State Departmentom in kitajskim zunanjim ministrstvom.

Gates je sicer v pogovoru z obrambnim ministrom Caom Kitajsko pozval k večji transparentnosti glede razvoja oboroženih sil. Kitajske oblasti so sporočile, da so letos obrambni proračun povečale za 17,8 odstotka, to je na na 45 milijard dolarjev. Pentagon kitajskim uradnim številkam ne verjame in domneva, da je kitajski vojaški proračun vreden do 125 milijard dolarjev.

Gates in Cao o razvoju oboroženih sil. © Reuters

 
Gates je med svojim prvim obiskom na Kitajskem v vlogi obrambnega ministra tamkajšnje oblasti še pozval, naj okrepijo svojo vlogo v mednarodni diplomaciji. "Pospešena politična in gospodarska rast kličeta k večji odgovornosti te države za zdravje in uspeh mednarodnega sistema," je poudaril Gates.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.