Svet
11 ogledov

Ministra na vroči liniji

Rdeči telefon se je prvič vzpostavil med ZDA in Rusijo po Kubanski krizi leta 19 Žurnal24 main
Kitajska in ZDA sta se dogovorili za vzpostavitev rdečega telefona med kitajskim obrambnim ministrstvom in Pentagonom.
"Dosegli smo dogovor o neposredni telefonski povezavi med obrambnima ministrstvoma," je po srečanju s kitajskim kolegom Caom Gangchuanom sporočil ameriški obrambni sekretar Robert Gates .

Kitajska in ZDA sta konec 90. let prejšnjega stoletja podobno telefonsko linijo že vzpostavili za komunikacijo med voditelji obeh držav, leta 2004 pa še neposredno linijo med ameriškim State Departmentom in kitajskim zunanjim ministrstvom.

Gates je sicer v pogovoru z obrambnim ministrom Caom Kitajsko pozval k večji transparentnosti glede razvoja oboroženih sil. Kitajske oblasti so sporočile, da so letos obrambni proračun povečale za 17,8 odstotka, to je na na 45 milijard dolarjev. Pentagon kitajskim uradnim številkam ne verjame in domneva, da je kitajski vojaški proračun vreden do 125 milijard dolarjev.

Gates in Cao o razvoju oboroženih sil. © Reuters

 
Gates je med svojim prvim obiskom na Kitajskem v vlogi obrambnega ministra tamkajšnje oblasti še pozval, naj okrepijo svojo vlogo v mednarodni diplomaciji. "Pospešena politična in gospodarska rast kličeta k večji odgovornosti te države za zdravje in uspeh mednarodnega sistema," je poudaril Gates.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.