Ministri arabske lige o Siriji

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zunanji ministri Arabske lige se bodo spričo zaostrovanja sirske krize sestali na srečanju v Kairu, na katerem bodo govorili o dogajanju, povezanem s Sirijo.
Oglej si celoten članek

Namestnik vodje Arabske lige Ahmed Ben Helli je v soboto pojasnil, da so srečanje, ki je bilo sprva predvideno za torek, v "luči hitrega razvoja dogodkov v zvezi s Sirijo in na podlagi prošnje več arabskih držav" prestavili na danes.

Sirijo so sicer v soboto zapustili še zadnji inšpektorji ZN, ki so preiskovali navedbe o domnevnem napadu s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska. Analiza vzorcev bi lahko trajala "do tri tedne", je po poročanju tujih tiskovnih agencij v soboto zvečer v Haagu sporočila Organizacija za prepoved kemičnega orožja.

"Zbrane vzorce bomo testirali v laboratoriju in izvedli tehnično oceno. Ti postopki bi lahko, če jih želimo izvesti sistematično in objektivno, trajali tri tedne," je sporočila organizacija s sedežem v Haagu, kamor so v soboto prispeli inšpektorji ZN.

Dodali so, da bodo naredili vse, da bi bil postopek končan čim prej.

Obama bo počakal kongres

ZDA odgovornost za napad, v katerem je po navedbah Washingtona umrlo 1429 ljudi, pripisujejo sirskemu režimu. Ameriški predsednik Barack Obama je v soboto ponovil, da bi ZDA zaradi tega morale vojaško ukrepati proti Siriji, vendar pa se je obenem odločil, da bo za odobritev ukrepa zaprosil kongres, ki je na počitnicah do 9. septembra.

Ruski predsednik Vladimir Putin, čigar država je zaveznica sirskega režima in ostro zavrača vsakršno vojaško akcijo proti Siriji, trditvam, da je sirski režim uporabil kemično orožje, ne verjame. Od ZDA je zahteval, naj v zvezi s svojimi trditvami predložijo konkretne dokaze.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.