Svet
10 ogledov

Ministri arabske lige o Siriji

Sirija Reuters
Zunanji ministri Arabske lige se bodo spričo zaostrovanja sirske krize sestali na srečanju v Kairu, na katerem bodo govorili o dogajanju, povezanem s Sirijo.

Namestnik vodje Arabske lige Ahmed Ben Helli je v soboto pojasnil, da so srečanje, ki je bilo sprva predvideno za torek, v "luči hitrega razvoja dogodkov v zvezi s Sirijo in na podlagi prošnje več arabskih držav" prestavili na danes.

Sirijo so sicer v soboto zapustili še zadnji inšpektorji ZN, ki so preiskovali navedbe o domnevnem napadu s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska. Analiza vzorcev bi lahko trajala "do tri tedne", je po poročanju tujih tiskovnih agencij v soboto zvečer v Haagu sporočila Organizacija za prepoved kemičnega orožja.

"Zbrane vzorce bomo testirali v laboratoriju in izvedli tehnično oceno. Ti postopki bi lahko, če jih želimo izvesti sistematično in objektivno, trajali tri tedne," je sporočila organizacija s sedežem v Haagu, kamor so v soboto prispeli inšpektorji ZN.

Dodali so, da bodo naredili vse, da bi bil postopek končan čim prej.

Obama bo počakal kongres

ZDA odgovornost za napad, v katerem je po navedbah Washingtona umrlo 1429 ljudi, pripisujejo sirskemu režimu. Ameriški predsednik Barack Obama je v soboto ponovil, da bi ZDA zaradi tega morale vojaško ukrepati proti Siriji, vendar pa se je obenem odločil, da bo za odobritev ukrepa zaprosil kongres, ki je na počitnicah do 9. septembra.

Ruski predsednik Vladimir Putin, čigar država je zaveznica sirskega režima in ostro zavrača vsakršno vojaško akcijo proti Siriji, trditvam, da je sirski režim uporabil kemično orožje, ne verjame. Od ZDA je zahteval, naj v zvezi s svojimi trditvami predložijo konkretne dokaze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.