Minute groze, ko niso vedeli, ali je z njimi konec

Foto: Profmedia
Foto: Profmedia
V trčenju dveh vlakov v severni Grčiji je življenje izgubilo vsaj 36 ljudi, 85 jih je poškodovanih. Reševanje medtem še poteka.
Oglej si celoten članek

Do trčenja je prišlo v ponoči v občini Tempi, ki je oddaljena 24 kilometrov od mesta Larissa. Trčenje je bilo tako silovito, da od prvih dveh vagonov ni ostalo ničesar, poroča BBC. "Župan mesta je dejal, da sta prva dva vagona izginila. Trčenje je bilo grozljivo," je povedala grška novinarka Marina Rigou

Po poročanju tujih medijev, naj bi se na vlaku nahajalo okoli 350 potnikov, večina naj bi jih bila mladih, saj je bil vlak na poti v študentsko mesto Thessaloniki. Po pričevanju preživelih, so ob trčenju vlakov okna nenadoma eksplodirala, zaslišalo se je glasno kričanje ljudi. "Na srečo smo lahko odprli vrata in hitro pobegnili. V drugih vagonih jim ni uspelo pobegniti, eden je začel tudi goreti," so povedali za lokalne medije. "Nisem bil poškodovan, umazan sem bil s krvjo poškodovanih," je povedal eden izmed preživelih.

Plezali skozi luknje in skakali čez okna

Grška novinarka je za BBC dejala, da so preživeli s prtljago razbijali okna na vlaku, da so uspeli pobegniti. "20-letnik je povedal, da je mislil, da bo umrl, ko je slišal pok. Nato pa se je vse sesulo. Pobegniti je moral skozi luknjo," je dejala.

"Ostali so s prtljago razbijali okna, da so lahko prišli ven. Najhuje pa je bilo za starše, ki so čakali na postaji v Thessalonikiju na svoje otroke, ki niso prišli," je še dodala.

Eden izmed preživelih je dogajanje po nesreči opisal kot kaotično. "Vse, kar se spomnim, je močno zaviranje. Nenadoma pa sem ob oknih videl iskre in ogenj. Nato se je vse ustavilo, postali smo panični in hoteli čim prej pobegniti ven."

Reševanje še vedno poteka

Reševalci se medtem še naprej trudijo iskati preživele. Pomagajo si tudi z žerjavi, s katerimi dvigujejo dele razbitin. "Iz razbitin rešujemo preživele, poškodovane in tudi mrtve," je povedal eden izmed prostovoljnih reševalcev. "Še nikoli nisem videl ničesar takšnega," je povedal drugi, ki je na terenu že od večera. "Tragično je. Po petih urah smo našli trupla."

Zaradi obsežnosti nesreče je bilo razglašeno tudi tridnevno žalovanje. Vsa javna praznovanja so bila tudi odpovedana.

Za nesrečo odgovoren postajonačelnik

Grške oblasti so medtem sporočile, da so aretirale postajonačelnika Larisse, očitajo mu namreč povzročitev smrti iz malomarnosti. 59-letnik je prav tako ovaden zaradi povzročitve hudih telesnih poškodb iz malomarnosti. Načelnik, ki je odgovoren za prometno signalizacijo, sicer krivdo zanika in trdi, da je nesreča posledica morebitne tehnične napake. Preiskovalci sedaj še vedno ugotovljajo, zakaj sta bila vlaka na enakem tiru, ko je prišlo do trčenja.

Svet Dve nesreči avtobusov, dve smrtni žrtvi

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 22:03 1. Marec 2023.

    Huda tragedija. Človek ne more doumeti kaj je šlo narobe, da sta bila oba vlaka na istem tiru.

  • 12:00 1. Marec 2023.

    Groza!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.