"Mislil sem, da bom umrl"

Foto: EPA
Foto: EPA
Ameriški zdravnik, ki je prebolel ebolo, je po treh tednih odkar so ga odpustili iz bolnišnice, še vedno izčrpan. Zdravniki so menili, da ne bo preživel, da bo umrl, je bil prepričan tudi sam.
Oglej si celoten članek

"Počutil sem se nekoliko slabotno, bilo mi je hladno, nato vroče," v intervjuju za NB prve občutke  na dan, ko je zbolel, opisuje zdravnik Kent Brantly. Upanje, da gre samo za malarijo, so razblinili laboratorijski testi, ki so pokazali, da je zbolel za eno najbolj smrtonosnih bolezni - ebolo.

Žena odšla tri dni prej

Brantly se je z virusom okužil v Liberiji, tam sta delala oba z ženo. Tri dni pred izbruhom bolezni se je žena vrnila v ZDA. "Bil sem neizmerno hvaležen, da Amber in otrok ni z mano. Želel sem biti v njihovi bližini, vendar je bilo veliko olajšanje, da so odšli tri dni preden so se pri meni pojavili simtom," pravi Brantly. Virus ebole se nahaja v krvi in izločkih obolelega. "Ne vem, če znam opisati, kako sem se počutila, ko me je poklical in povedal, da ima ebolo," pravi zdravnikova žena Amber Brantly.  "Vedela sem kaj prihaja. Bila sem zraven, ko so zdravili ljudi z isto diagnozo. Vedela sem, kako se konča. Vedela sem, kako so končali vsi drugi ...Vedela sem, kako poteka bolezen. Bila sem popolnoma prestrašena," razlaga Amber Brantly. 

Težave z dihanjem

Zdravniki niso bili prepričani, ali bo Kent preživel noč. "Tega mi nihče ni rekel, vendar sem se počutil, kot, da bom umrl. Nisem več mogel dihati, telo je stresala mrzlica," razlaga zdravnik. "Sestri, ki je skrbela zame, sem rekel: zelo sem bolan, nimam več moči. Ne vem, kako dolgo bom še zdržal," se spominja zdravnik, ki je prebolel ebolo. "Sestri sem rekel: ne vem, kako boste dihali zame, če sam ne bom več zmogel. V resnici niso imeli ničesar, s čemer bi mi omogočili dihanje," pravi Brantly, ki so ga kasneje odpeljali v bolnišnico v ZDA. V univerzitetni bolnišnici Emory so ga zdravili z eksperimentalnim zdravilom ZMapp. Bolnišnico je zapustil pred tremi tedni, še vedno je shujšan in slaboten.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.