Množično romanje nosečih Rusinj v Argentino. Zakaj?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V zadnjih mesecih je v Argentino pripotovalo več kot 5000 nosečih Rusinj, po poročanju tujih tiskovnih agencij trdijo argentinski uradniki. Ženske naj bi si želele zagotoviti, da se njihovi otroci rodijo v Argentini, in tako pridobijo argentinsko državljanstvo.
Oglej si celoten članek

Po podatkih argentinske nacionalne agencije za migracije so bile številne noseče Rusinje, ki so prispele v Argentino, v zadnjih tednih nosečnosti. Število prihodov se je v zadnjem času povečalo, kar je po ocenah lokalnih medijev posledica vojne v Ukrajini.

Vodja argentinske agencije za migracije Florencia Carignano je za argentinski časnik La Nacion povedala, da si noseče Rusinje, ki prihajajo v državo, želijo, da bi njihovi otroci imeli argentinsko državljanstvo, saj jim to daje več svobode kot ruski potni list. Neuradno gre tudi za enostavnejši prehod v Združene države Amerike. 

"Težava je v tem, da pridejo v Argentino, vpišejo svoje otroke kot argentinske državljane in nato odidejo. Naš potni list je zanesljiv in uporaben po vsem svetu. Imetnikom omogoča vstop v 171 držav brez vizumov," je dejala. Otrok z argentinskim državljanstvom pospeši postopek pridobivanja državljanstva tudi za starše.

Trenutno lahko ruski državljani brez vizuma potujejo le v 87 držav, odkar je Rusija februarja lani začela invazijo na Ukrajino, pa je zanje potovanje v številne zahodne države dodatno oteženo.

Spletna stran v ruskem jeziku, ki jo je zasledil britanski BBC, je imela objavljeno ponudbo različnih paketov za nosečnice, ki želijo roditi v Argentini. Oglašuje storitve, kot so osebni porodni načrti, prevozi z letališča, učenje španščine in popusti za bivanje v "najboljših bolnišnicah v argentinski prestolnici". Cene paketov se gibljejo od približno 4700 do 14000 evrov. Tudi na družbenem omrežju Instagram se že pojavljajo pari, ki so uspešno izvedli operacijo "rojstvo otroka v Argentini" in ki po svoji dobri izkušnji tudi preostalim Rusom (seveda za plačilo) pomagajo pri podobnem podvigu. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 10:48 15. Februar 2023.

    Rusija se razpada Putlerju pred očmi, a on "osvobaja" Ukrajino.

  • 18:59 13. Februar 2023.

    Ste pa res blesavi pri Žurnalu, da prepisujete od zahodnih medijev, ki so protirusko usmerjeni. Kaj ne bi enkrat za …

  • 12:43 13. Februar 2023.

    Zakaj bi rojevale kanon futer?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.