Svet
5379 ogledov

Množično romanje nosečih Rusinj v Argentino. Zakaj?

Noseča ženska Profimedia
V zadnjih mesecih je v Argentino pripotovalo več kot 5000 nosečih Rusinj, po poročanju tujih tiskovnih agencij trdijo argentinski uradniki. Ženske naj bi si želele zagotoviti, da se njihovi otroci rodijo v Argentini, in tako pridobijo argentinsko državljanstvo.

Po podatkih argentinske nacionalne agencije za migracije so bile številne noseče Rusinje, ki so prispele v Argentino, v zadnjih tednih nosečnosti. Število prihodov se je v zadnjem času povečalo, kar je po ocenah lokalnih medijev posledica vojne v Ukrajini.

Vodja argentinske agencije za migracije Florencia Carignano je za argentinski časnik La Nacion povedala, da si noseče Rusinje, ki prihajajo v državo, želijo, da bi njihovi otroci imeli argentinsko državljanstvo, saj jim to daje več svobode kot ruski potni list. Neuradno gre tudi za enostavnejši prehod v Združene države Amerike. 

"Težava je v tem, da pridejo v Argentino, vpišejo svoje otroke kot argentinske državljane in nato odidejo. Naš potni list je zanesljiv in uporaben po vsem svetu. Imetnikom omogoča vstop v 171 držav brez vizumov," je dejala. Otrok z argentinskim državljanstvom pospeši postopek pridobivanja državljanstva tudi za starše.

Trenutno lahko ruski državljani brez vizuma potujejo le v 87 držav, odkar je Rusija februarja lani začela invazijo na Ukrajino, pa je zanje potovanje v številne zahodne države dodatno oteženo.

Spletna stran v ruskem jeziku, ki jo je zasledil britanski BBC, je imela objavljeno ponudbo različnih paketov za nosečnice, ki želijo roditi v Argentini. Oglašuje storitve, kot so osebni porodni načrti, prevozi z letališča, učenje španščine in popusti za bivanje v "najboljših bolnišnicah v argentinski prestolnici". Cene paketov se gibljejo od približno 4700 do 14000 evrov. Tudi na družbenem omrežju Instagram se že pojavljajo pari, ki so uspešno izvedli operacijo "rojstvo otroka v Argentini" in ki po svoji dobri izkušnji tudi preostalim Rusom (seveda za plačilo) pomagajo pri podobnem podvigu. 

Komentarjev 6
  • Jernej65 10:48 15.februar 2023.

    Rusija se razpada Putlerju pred očmi, a on "osvobaja" Ukrajino.

  • janči 18:59 13.februar 2023.

    Ste pa res blesavi pri Žurnalu, da prepisujete od zahodnih medijev, ki so protirusko usmerjeni. Kaj ne bi enkrat za spremembo začeli misliti s svojo glavo.

  • Kmodri 12:43 13.februar 2023.

    Zakaj bi rojevale kanon futer?