Monster v preiskavi

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ameriške oblasti preiskujejo energijsko pijačo Monster Energy. Mogoče jo je dobiti tudi na slovenskih policah, danes pa naj bi jo razdeljevali tudi pred srednjo gradbeno šolo v Ljubljani.
Oglej si celoten članek

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) preiskuje podjetje, ki proizvaja pijačo "Monster Energy", zaradi suma, da je pitje energijskega napitka povezano s smrtjo petih ljudi. Med drugim naj bi zaradi pijače umrla najstnica Anais Fournier, ki ji je, potem ko je spila 1,5 litra napitka, zastalo srce. Žrtvina družina od proizvajalca zahteva odškodnino.

Dokazov še ni

V podjetju Monster Beverage Corporation, ki je vodilno pri proizvodnji energijskih pijač v ZDA, so prepričani, da uživanje omenjene pijače ni povezano s smrtjo deklice. Tiskovna predstavnica FDA Shelly Burgess je sporočila, da je preiskava še na začetku, zato ni mogoče potegniti še nobenih sklepov, da je pijača res povezana s smrtnimi primeri. Vendar pa v upravi takšna poročila jemljejo resno, zato je pozvala vse potrošnike, ki so imeli negativno reakcijo na energijske pijače, da o tem obvestijo proizvajalca.

Tovornjak pred srednjo gradbeno

Tožba in poročila o smrtnih primerih so sprožila številne kritike ter pozive k boljšemu označevanju energijskih pijač, katerih prodaja je močno v porastu. Po podatkih Beverage Digest je samo lansko leto v ZDA zrasla za 17 odstotkov. Kritiki svarijo pred napitkom, saj proizvajalec nagovarja z aktivnim življenjskim stilom in ekstremnimi športi, ki jih vključuje v reklamne akcije, zato so njihovi izdelki najbolj razširjeni med mladimi moškimi. Po navedbah enega izmed naših bralcev so pijačo v okviru reklamne kampanje razdeljevali tudi danes ob 11. uri pred Srednjo gradbeno, geodetsko in okoljevarstveno šolo v Ljubljani, česar pa pri slovenskem distributerju danes nismo mogli preveriti, saj pristojnih po 15. uri ni bilo več v pisarni.

Opozorila

Kmetijski inšpektorat, ki izvaja nadzor nad kakovostjo in varnostjo živil, v zvezi z ameriško preiskavo energijskega napitka po naših podatkih za zdaj ni izdal nobenega ukrepa ali opozorila. Inštitut za varovanje zdravja na splošno opozarja, da energijske pijače sodijo v skupino brezalkoholnih pijač z najpogosteje dodanim kofeinom, taurinom, glukonolaktonom in drugimi substancami, ki naj bi imele vpliv na naš centralni živčni sistem in nas preskrbele s t.i. »motivacijsko energijo«. Ker nobena od omenjenih sestavin sama ali v kombinaciji ni primerna za uživanje za otroke, mladostnike, nosečnice in doječe matere, uživanje energijskih pijač tem občutljivejšim skupinam močno odsvetujejo.

Eksotična Slovenija

Kot zanimivost naj navedemo še, da so Reuter in druge agencije, ki so poročale o zastrupitvi, med drugim zapisale, da se pijača prodaja v ZDA in Evropi, poleg tega pa še v nekaterih "eksotičnih državah", kot so Ekvador, Hongkong, Japonska, Macau in Slovenija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 04:48 25. Oktober 2012.

    Dejansko je v ZDA že veliko mladostnikov umrlo zaradi prevelike količine zaužite vode. Čudno, da še tega ne preiskujejo tako …

  • 19:03 24. Oktober 2012.

    Voda škodi samo s tem, ker zaradi nje shujšaš...

  • 18:26 24. Oktober 2012.

    Tudi voda v pretiranih količinah škodi, čeprav pravijo, da je nevtralna in brez stranskih učinkov.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.