Morski psi tvitnejo svojo lokacijo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ob obali zahodne Avstralije se zgodi največ smrtonosnih napadov morskih psov. Da bi preprečili bližnja srečanja morskih psov in plavalcev, živali preko socialnega omrežja "sporočajo" svojo lokacijo.
Oglej si celoten članek

Znanstveniki so na 320 morskih psov namestili posebne oddajnike, ki sledijo njihovemu premikanju. Če označeni morski pes priplava v pas, ki je manj kot kilometer oddaljen od katere koli plaže ob zahodni obali, se sproži alarm, ki avtomatsko objavi sporočilo na Twitterju.

V sporočilu je zapisana vrsta morskega psa, kot tudi njegova približna lokacija in točen čas, ko se je alarm sprožil. Na profilu je mogoče najti tudi opažanja patrulj obalne straže in helikopterskih enot. Sledilce obveščajo tudi o reševalnih akcijah in zaprtju plaž.

Objave pa nimajo vrednosti zgolj za obiskovalce plaž. Od njih si veliko obetajo tudi znanstveniki, ki jih uporabljajo za zbiranje podatkov o vedenju morskih psov in njihovem gibanju. Kot pravijo, je vrednost zbranih podatkov neprecenljiva.

Foto: Twitter @SLSWA surflife

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.