Svet
69 ogledov

Morski psi tvitnejo svojo lokacijo

Razno 27.02.13, beli morski pes, shark, foto: shutterstock Shutterstock
Ob obali zahodne Avstralije se zgodi največ smrtonosnih napadov morskih psov. Da bi preprečili bližnja srečanja morskih psov in plavalcev, živali preko socialnega omrežja "sporočajo" svojo lokacijo.

Znanstveniki so na 320 morskih psov namestili posebne oddajnike, ki sledijo njihovemu premikanju. Če označeni morski pes priplava v pas, ki je manj kot kilometer oddaljen od katere koli plaže ob zahodni obali, se sproži alarm, ki avtomatsko objavi sporočilo na Twitterju.

V sporočilu je zapisana vrsta morskega psa, kot tudi njegova približna lokacija in točen čas, ko se je alarm sprožil. Na profilu je mogoče najti tudi opažanja patrulj obalne straže in helikopterskih enot. Sledilce obveščajo tudi o reševalnih akcijah in zaprtju plaž.

Objave pa nimajo vrednosti zgolj za obiskovalce plaž. Od njih si veliko obetajo tudi znanstveniki, ki jih uporabljajo za zbiranje podatkov o vedenju morskih psov in njihovem gibanju. Kot pravijo, je vrednost zbranih podatkov neprecenljiva.

surflife | Avtor: Twitter @SLSWA Twitter @SLSWA

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.