Hrvaška: Še slabše, kot so predvidevali. Precej uvoženih tudi iz Slovenije.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Znani so novi zbrani uradni podatki glede okužb z novim koronavirusom na Hrvaškem. Precej primerov imajo uvoženih, deset iz Slovenije.
Oglej si celoten članek

Na Hrvaškem so včeraj potrdili 91 novih primerov covida-19. Trenutno aktivno obolelih v državi je 978, ena oseba včeraj umrla. 

Kot smo poročali, namestnica direktorja hrvaškega inštituta za javno zdravje Marija Bubaš je v oddaji na televiziji N1 zjutraj razkrila porast števila okuženih. "Številke niso sijajne, danes imamo 76 novih okužb. Gre za porast, ki zaradi dogajanja na terenu ni nepričakovan," je pojasnila. Od zjutraj do 14. ure je omenjenga številka 76 narastla na 91 primerov. Večje število okužb gre po njenih besedah pripisati različnim vrstam združevanj, neupoštevanju priporočljive fizične razdalje in predpisanih ukrepov. 

Veliko uvoženih, največ iz Srbije, a veliko tudi iz Slovenije

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš pa je na današnji seji vlade povedal, da je bil v minulih dneh precej novih okužb na Hrvaško "uvoženih" iz sosednjih držav. Iz Slovenije je tako prišlo deset okuženih, nato je zbolelo še pet njihovih kontaktov. Največ okuženih je prišlo iz Srbije, kar 30, zbolelo pa je še 44 njihovih stikov, iz BiH pa je na Hrvaško prišlo 12 zbolelih s covidom-19, ki so nato okužili še deset ljudi.

Medtem prihajajo podrobnosti novih zaznanih okužb, o katerih poročajo hrvaški portali. V Zagrebu imajo 23 novih obolelih, večina gre za kontakte tistih, ki so zboleli prej. 

V Splitsko-dalmatinski županiji je danes sedem novih primerov; trije so iz Splita, po eden iz Solina, Vrgorca, Baške Vode in Klisa. Ravno tako sedem novih primerov so našteli na območju Šibeniško-kninske županije, od teh so bili štirje v samoizolaciji zaradi kontakta z okuženo osebo. Trije so iz Šibenika, dva iz Knina, po eden iz Vodic in Kijeva. Še tri nove okužbe imajo v Zadru, vse tri osebe so povezane z nedavno poroko. 

V Istrski županiji je - po doslej zbranih podatkih - devet novih potrjenih okužb z novim koronavirusom. Pri vseh gre za tako imenovane uvožene okužbe; pet se jih je okužilo v Srbiji, eden v Albaniji, eden v Zagrebu.

Karlovška županija ima štiri nove okužbe, pri njih se odpira novo potencialno žarišče okužb z novim koronavirusom, in sicer v mestu Ogulin. Izmed včeraj odvzetih vzorcev so štirje pozitivni. Že včeraj so zbirali kontakte ene okužene ženske, našteli so jih 27. Vsem so odredili samoizolacijo. Na tem območju je sicer trenutno izoliranih 171 ljudi, v karlovški županiji je trenutno 26 primerov aktivnih okužb. 

Vse zbrane podatke bodo na Hraškem predstavili po 14. uri. 

Dodatna omejevanja?

Na vprašanje o morebitni zaostritvi ukrepov za poroke in podobna druženja večjega števila ljudi je Bubaševa odgovorila, da je morda bolj kot dodatno omejevanje nujno, da vsi odgovorno spoštujejo že objavljena priporočila epidemiologov.

Pristojni obravnavajo možnost, da bi odredili obvezno popisovanje udeležencev in organizatorja druženja, ki bi moral vnaprej kontaktirati vse udeležence ter jih opozoriti, naj raje ostanejo doma, če imajo kakršne koli simptome okužbe z novim koronavirusom, je pojasnila.

Dejala je tudi, da bo nacionalni štab civilne zaščite odločil, ali bo obvezna uporaba mask za vse. Poudarila je, da je Hrvaška med državami, v katerih prebivalci najredkeje nosijo zaščitne maske.

Spomnila je na raziskave, ki kažejo, da tudi zaščitne maske iz blaga omejujejo širitev okužb tudi do 30 odstotkov. Sama ne nasprotuje niti temu, da bi jeseni, ko pričakujejo slabšo epidemiološko sliko, maske postale obvezne ne samo v zaprtih javnih prostorih, temveč tudi na prostem.

Svet Na Hrvaškem nov skok števila okuženih

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 07:30 10. Julij 2020.

    Najverjetneje gre za slovenske državljane, ne Slovence. Ogromno hrvatov (slovenskih državljanov) dela v Sloveniji, med vikendi se vračajo domov.

  • 20:16 9. Julij 2020.

    Ja seveda ivoženih iz slo to so južnaki ki živijo pri nas in so prinesli virus k nam in nato …

  • 19:23 9. Julij 2020.

    Že dva tedna nazaj bi morali zapreti mejo s Hrvaško... .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.