Svet
27343 ogledov

Na Hrvaškem nov skok števila okuženih

Hrvaška plaža Profimedia
V enem dnevu je število okuženih na Hrvaškem vnovič občutno poskočilo. Pripravljajo se novi ukrepi.

Namestnica direktorja hrvaškega inštituta za javno zdravje Marija Bubaš je v oddaji na televiziji N1 razkrila porast števila okuženih. "Številke niso sijajne, danes imamo 76 novih okužb. Gre za porast, ki zaradi dogajanja na terenu ni nepričakovan," je pojasnila. Večje število okužb gre po njenih besedah pripisati različnim vrstam združevanj, neupoštevanju priporočljive fizične razdalje in predpisanih ukrepov. Uradni podatki državnega štaba civilne zaščite bodo znani popoldne.

Po njenih besedah se pripravljajo novi ukrepi, ki pa naj bi temeljili na priporočilih in ne na prepovedih. Opozorila je, da se ljudje ne držijo predpisanih ukrepov. Epidemiološka slika na Hrvaškem po njenih besedah ni katastrofalna. 

Zadar Covid-19 Svet Novo žarišče na hrvaški obali, v samoizolaciji več deset oseb

Kaj bo s porokami in zasebnimi srečanji še ni jasno. Pristojni razmišljajo, da bi od organizatorja poroke zahtevali, da obvezno na dan dogodka pri gostih preveri, kako se počutijo, ali imajo povišano temperaturo in da v primeru morebitnih znakov ostanejo doma. Poudarek naj bi po besedah Bubaševe bil na odgovornem obnašanju. 

Če se ne bodo držali vseh priporočil, bi se številke lahko še dvignile in bi lahko prišlo do tega, da bi na Hrvaškem dnevno beležili več kot 100 okužb dnevno. 

Hrvaška plaža | Avtor: Profimedia Profimedia

Od 25. februarja, ko so zaznali prvi primer okužbe, so na Hrvaškem potrdili 3325 primerov okužb, 114 ljudi je umrlo. V zadnjih dneh se je na Hrvaškem pojavilo več žarišč. Eno takšno je v Kutini, kjer je vir okužb zabava ob diplomi, drugo pa je v Zadru, kjer so se na poroki okužili svatje. 

Razmere na hrvaški obali so se tako rekoč čez noč občutno poslabšale. Nižji kazalnik od deset, ki ga je NIJZ določil kot mejo za varno državo, ima le še Istra. Vse druge obalne županije so presegle ta kazalnik.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš pa je na današnji seji vlade povedal, da je bil v minulih dneh precej novih okužb na Hrvaško "uvoženih" iz sosednjih držav. Iz Slovenije je tako prišlo deset okuženih, nato je zbolelo še pet njihovih kontaktov. Največ okuženih je prišlo iz Srbije, kar 30, zbolelo pa je še 44 njihovih stikov, iz BiH pa je na Hrvaško prišlo 12 zbolelih s covidom-19, ki so nato okužili še deset ljudi. Podrobnosti na tej povezavi. 

Hrvaška plaža Svet Precejšnje poslabšanje razmer na hrvaški obali

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • litja 12:14 09.julij 2020.

    Zrčah.

  • litja 12:14 09.julij 2020.

    Če so slike, ki jih je objavil hr Index res z včerajšnjega žura s plaže v Zrečah, bo samo še slabše.

  • Ender3 11:18 09.julij 2020.

    Priprite mejo, vse gre v smeri, ko bo vse izven kontrole. Prirejanje podatkov ne bo šlo v nedogled. Posledice volitev, za vsako ceno, bodo vidni v roku enega tedna.