Na Islandiji razglasili izredne razmere

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Eno mesto so že evakuirali.
Oglej si celoten članek

Na Islandiji so v petek pozno zvečer razglasili izredne razmere zaradi serije potresov, ki bi lahko napovedovali skorajšnji izbruh ognjenika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je sporočil islandski meteorološki urad, je potresna aktivnost skoncentrirana na jugozahodu polotoka Reykjanes in kaže, da bi lahko v prihodnjih urah ali dneh prišlo do izbruha v tamkajšnjem vulkanskem sistemu.

Dodali so, da so blizu kraja Grindavík s skoraj 4000 prebivalci zabeležili pomembne spremembe v kopičenju podzemne magme. Zaradi tega so se tamkajšnja policija in pristojni za civilno zaščito odločili za evakuacijo mesta in razglasili izredne razmere.

V sporočilu islandskega meteorološkega urada še piše, da še ni mogoče natančno določiti, ali in kje bi magma lahko dosegla površje. Obstajajo pa znaki, da se na območju od Sundhnjúkagíguma na severu proti Grindaviku premika precejšnja količina magme.

Konec oktobra je polotok Reykjanes, na katerem je ognjenik Fagradalsfjall, začelo stresati na tisoče potresnih sunkov. Fagradalsfjall je od glavnega mesta Reykjavik oddaljen približno 40 kilometrov in je nazadnje izbruhnil leta 2021. V četrtek so zaradi nevarnosti potresov za goste začasno zaprli priljubljeni geotermalni bazen Modra laguna.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.