Svet
14348 ogledov

Na Islandiji razglasili izredne razmere

Islandija Profimedia
Eno mesto so že evakuirali.

Na Islandiji so v petek pozno zvečer razglasili izredne razmere zaradi serije potresov, ki bi lahko napovedovali skorajšnji izbruh ognjenika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je sporočil islandski meteorološki urad, je potresna aktivnost skoncentrirana na jugozahodu polotoka Reykjanes in kaže, da bi lahko v prihodnjih urah ali dneh prišlo do izbruha v tamkajšnjem vulkanskem sistemu.

Dodali so, da so blizu kraja Grindavík s skoraj 4000 prebivalci zabeležili pomembne spremembe v kopičenju podzemne magme. Zaradi tega so se tamkajšnja policija in pristojni za civilno zaščito odločili za evakuacijo mesta in razglasili izredne razmere.

V sporočilu islandskega meteorološkega urada še piše, da še ni mogoče natančno določiti, ali in kje bi magma lahko dosegla površje. Obstajajo pa znaki, da se na območju od Sundhnjúkagíguma na severu proti Grindaviku premika precejšnja količina magme.

Konec oktobra je polotok Reykjanes, na katerem je ognjenik Fagradalsfjall, začelo stresati na tisoče potresnih sunkov. Fagradalsfjall je od glavnega mesta Reykjavik oddaljen približno 40 kilometrov in je nazadnje izbruhnil leta 2021. V četrtek so zaradi nevarnosti potresov za goste začasno zaprli priljubljeni geotermalni bazen Modra laguna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.