Na letala znova s tekočinami

Foto: Žurnal24 (Foto: Nino Verdnik)
Do 2012 bodo na večini letališč potniki znova smeli na krov letala nesti kreme, gele in steklenice z vodo. Bodo pa po novem namestili opremo za odkrivanje eksploziva v steklenicah za vodo in kozmetiki.
Oglej si celoten članek

Evropska unija, Zvezna letalska uprava v ZDA (FAA), ICAO in Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) bodo namreč danes podpisali sporazum za izboljšanje varnosti na letališčih. Za boljšo varnost bodo postavili nove naprave, ki bodo odkrile eksploziv v steklenicah za vodo, ličilih ali zobni pasti.

Evropska komisija sicer pravi, da bo prepoved vnosa tekočine na letalo v ročni prtljagi, ki je v veljavi od leta 2006, v EU odpravljena do aprila 2013. Po prvotnih načrtih naj bi se prepoved vnosa tekočin v ročni prtljagi končala že aprila letos. "Prehodno obdobje je potrebno, da bodo lahko na vseh letališčih EU namestili naprave za kontrolo," je še sporočila komisija. Do takrat morajo biti letališča v EU opremljena z ustreznimi skenerji za odkrivanje eksploziva v kremah, deodorantih in pijači.

Odločitev o odpravi prepovedi vnosa tekočin na letala je Evropska komisija sprejela v skladu z ukrepi za poenostavitev pravil EU na področju varnosti v civilnem letalstvu, ki so začeli veljati 29. aprila letos. Komisija je takrat med drugim omilila določila o nakupih v prostocarinskih prodajalnah, po katerih je bilo dovoljeno na letalo nesti alkohol ali parfume, ki so bili kupljeni zunaj EU pod pogojem, da so bili ti spravljeni v prozorni plastični vrečki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.