Svet
7 ogledov

Na letala znova s tekočinami

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Do 2012 bodo na večini letališč potniki znova smeli na krov letala nesti kreme, gele in steklenice z vodo. Bodo pa po novem namestili opremo za odkrivanje eksploziva v steklenicah za vodo in kozmetiki.

Evropska unija, Zvezna letalska uprava v ZDA (FAA), ICAO in Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) bodo namreč danes podpisali sporazum za izboljšanje varnosti na letališčih. Za boljšo varnost bodo postavili nove naprave, ki bodo odkrile eksploziv v steklenicah za vodo, ličilih ali zobni pasti.

Evropska komisija sicer pravi, da bo prepoved vnosa tekočine na letalo v ročni prtljagi, ki je v veljavi od leta 2006, v EU odpravljena do aprila 2013. Po prvotnih načrtih naj bi se prepoved vnosa tekočin v ročni prtljagi končala že aprila letos. "Prehodno obdobje je potrebno, da bodo lahko na vseh letališčih EU namestili naprave za kontrolo," je še sporočila komisija. Do takrat morajo biti letališča v EU opremljena z ustreznimi skenerji za odkrivanje eksploziva v kremah, deodorantih in pijači.

Odločitev o odpravi prepovedi vnosa tekočin na letala je Evropska komisija sprejela v skladu z ukrepi za poenostavitev pravil EU na področju varnosti v civilnem letalstvu, ki so začeli veljati 29. aprila letos. Komisija je takrat med drugim omilila določila o nakupih v prostocarinskih prodajalnah, po katerih je bilo dovoljeno na letalo nesti alkohol ali parfume, ki so bili kupljeni zunaj EU pod pogojem, da so bili ti spravljeni v prozorni plastični vrečki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.