Na nogah jug Evrope

Foto: Žurnal24 Na ulicah so temperamenti Portugalci, Francozi, Grki, Romuni in Španci. V Italij
Protesti. Španci danes že drugič ta mesec na ulicah, Italijani do jutri odločajo o splošni stavki. V Bruslju vroče konec septembra.
Oglej si celoten članek

Razlogi. Preveč rezanja v javnem sektorju, zmanjševanje pokojnin v marsikateri državi, ponekod tudi znižanje plač so poglavitni razlogi za nezadovoljstvo, ki ga ljudje izražajo s protesti na ulicah evropskih mest, za Žurnal24 razlaga izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Pavle Vrhovec.

Kriza je takšna, da se treba nanjo odzivati hitreje, finančni ministri EU pa se kar obirajo.
Pavle Vrhovec, ZSSS

Nekatere vlade pametne
V Bruslju bodo množične delavske demonstracije 29. septembra, saj bo takrat sestanek finančnih ministrov EU. Ti po besedah Vrhovca niso upoštevali nobenega predloga sindikatov, ki so zahtevali ukinitev davčnih oaz, strožjo zakonodajo za nadziranje finančnih trgov in ustreznejši odziv na krizo.

Najprimernejši trenutek za zmanjševanje javnofinančnega primanjkljaja je takrat, ko začne občutno padati brezposelnost. Države, kot so Španija, Portugalska in Grčija, so izhodno strategijo začele prekmalu – ko si gospodarstvo še ni opomoglo, ko se nova delovna mesta še niso odpirala in se brezposelnost še ni zmanjšala –, in zdaj so v nevarnosti, da padejo v depresijo. Na vprašanje, zakaj stavk (za zdaj) ni v Nemčiji ali državah na severu EU, Vrhovec odgovarja, da so nekatere vlade ravnale pametneje.

Foto: Žurnal24 protest evropa

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.