Svet
11 ogledov

Na nogah jug Evrope

Na ulicah so temperamenti Portugalci, Francozi, Grki, Romuni in Španci. V Italij Žurnal24 main
Protesti. Španci danes že drugič ta mesec na ulicah, Italijani do jutri odločajo o splošni stavki. V Bruslju vroče konec septembra.

Razlogi. Preveč rezanja v javnem sektorju, zmanjševanje pokojnin v marsikateri državi, ponekod tudi znižanje plač so poglavitni razlogi za nezadovoljstvo, ki ga ljudje izražajo s protesti na ulicah evropskih mest, za Žurnal24 razlaga izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Pavle Vrhovec.

Kriza je takšna, da se treba nanjo odzivati hitreje, finančni ministri EU pa se kar obirajo.
Pavle Vrhovec, ZSSS

Nekatere vlade pametne
V Bruslju bodo množične delavske demonstracije 29. septembra, saj bo takrat sestanek finančnih ministrov EU. Ti po besedah Vrhovca niso upoštevali nobenega predloga sindikatov, ki so zahtevali ukinitev davčnih oaz, strožjo zakonodajo za nadziranje finančnih trgov in ustreznejši odziv na krizo.

Najprimernejši trenutek za zmanjševanje javnofinančnega primanjkljaja je takrat, ko začne občutno padati brezposelnost. Države, kot so Španija, Portugalska in Grčija, so izhodno strategijo začele prekmalu – ko si gospodarstvo še ni opomoglo, ko se nova delovna mesta še niso odpirala in se brezposelnost še ni zmanjšala –, in zdaj so v nevarnosti, da padejo v depresijo. Na vprašanje, zakaj stavk (za zdaj) ni v Nemčiji ali državah na severu EU, Vrhovec odgovarja, da so nekatere vlade ravnale pametneje.

protest evropa | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.