Odkrili najstarejšo časovno kapsulo v Evropi

Foto: Gmina Ziębice/Facebook Foto: Gmina Ziębice/Facebook
V cerkvi na Poljskem so odkrili domnevno najstarejšo časovno kapsulo v Evropi.
Oglej si celoten članek

Kapsulo, katere nastanek datirajo v leto 1797, so odkrili delavci med obnovo evangeličanske cerkve v kraju Ziebice na jugozahodu države. Skrita je bila znotraj krogle na vrhu zvonika.

Župan Mariusz Szpilarewicz je za medije povedal: "Vsi indici kažejo, da gre za eno najstarejših časovnih kapsul na svetu."

Do sedaj je veljalo, da so najstarejšo časovno kapsulo, katere nastanek se datira v leto 1795, so leta 2014 odkrli v Bostonu v ZDA. "Naša kapsula je verjetno dve leti mlajša o te v Bostonu," je povedal župan.

Foto: Gmina Ziębice/Facebook

Okoli 4,5 kilograma težko škatlo, napolnjeno z raznimi predmeti, kot so časopis, kovanci in stran iz uradne kronike kolonije Massachusetts, so ameriški ustanovitelji ("founding fathers") zabetonirali v temelje državnega kongresa.  

Dokumenti, ki so bili skriti v poljski časovni kapsuli, se nanašajo na konstrukcijo cerkve, ki je bila zgrajena 1797 leta in vključujejo tako imena ljudi, ki so bili vključeni v gradnjo kakor tudi donatorje. 

Nekaj drugih dokumentov, ki so jih prav tako našli znotraj kapsule, datira v leto 1902-1903, ko so cerkev prenavljali. Vključujejo fotografije iz časopisa Münsterberger Zeitung (mesto se je takrat imenovalo Münsterberg in je bilo del Prusije) ter evangeličanske molitvene knjige. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.