Svet
2889 ogledov

Odkrili najstarejšo časovno kapsulo v Evropi

1/2
Gmina Ziębice/Facebook
V cerkvi na Poljskem so odkrili domnevno najstarejšo časovno kapsulo v Evropi.

Kapsulo, katere nastanek datirajo v leto 1797, so odkrili delavci med obnovo evangeličanske cerkve v kraju Ziebice na jugozahodu države. Skrita je bila znotraj krogle na vrhu zvonika.

Župan Mariusz Szpilarewicz je za medije povedal: "Vsi indici kažejo, da gre za eno najstarejših časovnih kapsul na svetu."

Do sedaj je veljalo, da so najstarejšo časovno kapsulo, katere nastanek se datira v leto 1795, so leta 2014 odkrli v Bostonu v ZDA. "Naša kapsula je verjetno dve leti mlajša o te v Bostonu," je povedal župan.

 | Avtor: Gmina Ziębice/Facebook Gmina Ziębice/Facebook

Okoli 4,5 kilograma težko škatlo, napolnjeno z raznimi predmeti, kot so časopis, kovanci in stran iz uradne kronike kolonije Massachusetts, so ameriški ustanovitelji ("founding fathers") zabetonirali v temelje državnega kongresa.  

Dokumenti, ki so bili skriti v poljski časovni kapsuli, se nanašajo na konstrukcijo cerkve, ki je bila zgrajena 1797 leta in vključujejo tako imena ljudi, ki so bili vključeni v gradnjo kakor tudi donatorje. 

Nekaj drugih dokumentov, ki so jih prav tako našli znotraj kapsule, datira v leto 1902-1903, ko so cerkev prenavljali. Vključujejo fotografije iz časopisa Münsterberger Zeitung (mesto se je takrat imenovalo Münsterberg in je bilo del Prusije) ter evangeličanske molitvene knjige. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.